Geotextilie ocení nejen zahrádkáři. Každý materiál je ale vhodný pro jiné využití

 Zahrada 
06. července 2019 17:07 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Geotextilií existuje velké množství Internet
Geotextilie se hojně používají nejen na zahradě, ale také ve stavebnictví nebo v zemědělství. Vyrábějí se z různých materiálů a právě ten předurčuje způsob jejího využití a také životnost geotextilie.

K výrobě geotextilie se používají plasty a recyklovatelné přírodní materiály. Z polymerů se na výrobu používá polypropylen (PP) a polyester (PET), které jsou odolné vůči klimatickým podmínkám, plísním i UV záření a rozkládají se velmi pomalu. Přírodní materiály jako kokos, juta a také recyklovatelný polymer kyseliny mléčné (PLA) se po několika sezonách působením klimatických podmínek rozloží. Po svém rozkladu nezanechají žádné toxické látky, naopak působí jako hnojivo.

Celoroční pomocník na zahradě

Výhodou geotextilií je, že je lze využít prakticky celoročně. Na jaře či na podzim ochrání rostliny před přízemními mrazíky, v létě zase před spalujícími slunečními paprsky. Fungují také jako ochrana před kroupami nebo silným větrem. To vše dokáže bílá netkaná textilie, která dostatečně udržuje teplotu, propouští světlo a vláhu, a tak rostliny chrání a urychluje jejich růst.

Geotextilie pod mulč a mulčovací rohože

Při zakládání okrasných záhonů je výhodné použít mulčování. Tedy podsypání podložení rostlin vrstvou, kterou nedokážou přerůst jiné, nežádoucí rostliny. Zbavíte se tak plevele bez použití herbicidů. K mulčování se používá kůra nebo přírodní rohože.

Právě pod mulčovací kůru se instalují geotextilie, které zabrání prorůstání plevele a vzájemnému míšení kůry a kvalitní rašeliny s místní zeminou. K tomu se hodí geotextilie, které mají vyšší gramáž a jsou černé nebo tmavé.

Přírodní mulčovací rohože jsou vhodnějším řešením na strmější záhony, z nichž by se kůra splavovala. Současně rohože poskytnou svahu dočasnou protierozní ochranu, než rostliny vyrostou. Existují i varianty s travním semenem.

Zpevní pískoviště, bazén i cestu

Pískoviště, chodník, příjezdová cesta, nadzemní bazén, drenáž ... U každého z těchto objektů je praktické použít tkanou geotextilii s vyšší gramáží, která oddělí zeminy různých vlastností, ale současně zůstane propustná pro vodu.

Na pískovišti a pod bazénem zabrání pronikání zeminy a prorůstání plevelů. Tím snížíte náročnost údržby. Také ji můžete použít na přikrytí pískoviště a vyhnout se nepříjemným návštěvám koček. Instalace takové geotextilie zabrání vytlačení měkkého podloží a dokáže vyrovnat povrch. Je tak ideální do podloží příjezdových cest a chodníků, kde navíc díky své propustnosti zabrání tvorbě kaluží.

Jak vybrat správnou textilii

Než si výrobek zakoupíte, je dobré zvážit, co od něj očekáváte. Tenké textilie do 50 g/m2 jsou vhodné na ochranu rostlin před mrazem a na jaře na urychlení jejich růstu. Od 50 g/m2 už se jedná o výrobky pro mulčování nebo pro oddělení materiálů rozdílných vlastností ( např. pod dlažbou). Pokud potřebujete odolnější geotextilie, pak se poohlédněte po geotextilii s gramáží okolo 150 g/m2. Výrobky z přírodních materiálů a s vysokou gramáží jsou vhodné pro mulčování a protierozní ochranu. O tom, jak vybrat fólii pro zahradní jezírko, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty