Nenechte svou úrodu zkazit. Usušte si ovoce i zeleninu na zimu
Sušit lze různé druhy ovoce a zeleniny. Využít k tomu můžete klasické sušení v prostoru na vzduchu, pozor však na to, aby ovoce a zelenina nebyly na slunci. K ruce můžete mít i klasickou troubu, ve které je nejvhodnější sušit při 60 stupních Celsia. Existují ale i sušičky ovoce, u kterých je však potřeba ovoce obracet, jinak může zplesnivět.
Na plátky i větší kusy
Každé ovoce se suší jinak dlouhou dobu. U některých druhů je navíc lepší je nakrájet na plátky, u jiných je zase vhodnější nechat celé kousky. Na plátky nakrájejte například jablka a sušte je asi osm hodin. Nakrájet se hodí na plátky i broskve, které se ale suší deset hodin.
Stejnou dobu sušte i hrušky, které je lepší dávat na čtvrtky, ale také borůvky, které nechejte celé. Šest hodin stačí sušit šípky, před tím je ale rozčtvrťte. Asi 11 hodin sušení vyžadují celé třešně. Na 12 hodin musíte nechat sušit půlky meruněk i švestek, ale také celé maliny, ostružiny nebo bezinky. O dvě hodiny více vyžaduje sušení jahod rozkrojených na polovinu.
Čtyři hodiny posatačí k sušení ořechů, které musejí být bez skořápek a slupek. Pět hodin sušte cibuli nakrájenou na kousky a také fazolky. Šest hodin potom vyžaduje mrkev na kolečka, paprika na nudličky, květák v podobě blanšírovaných růžiček a celá zrna kukuřice. Osm hodin je potřeba sušit plátky hub nebo rajčat.
Usušte bylinky
Sušit můžete ale i bylinky. Ty s měkkými listy jako například šalvěj nebo bazalku dejte do sušičky na čtyři až šest hodin, nebo využijte sušení na vzduchu. Drobné druhy jako tymián nebo oregáno nechejte na vzduchu vyschnout dva týdny. U bylinek můžete využít i takovou metodu, že je dáte do mikrovlnné trouby na dvě minuty. V polovině doby je ale musíte otočit. Jak chránit ovoce před vosami, jsme psali zde.