Skvělá letní inspirace: Připravte si originální ledové kostky nejen s ovocem
Ledové kostky se v létě sejdou snad v každé domácnosti. Nápoj příjemně ochladí a než se stačí rozpustit, působí ve džbánu nebo sklenici i dekorativně. Výroba ledových kostek má ale svá pravidla a ačkoliv se to na první pohled nezdá, můžete při jejich výrobě projevit i notnou dávku kreativity.
Jak na průzračný led
Ve sklenici se budou nejlépe vyjímat kostky ledu, který bude krásně průzračný. Pro dobrý led je důležitá kvalita vody, zejména její tvrdost, obsah vápenatých solí a minerálů i mechanických nečistot. Případné negativní vlastnosti vody lze eliminovat instalací vhodných filtrů nebo magnetickou úpravou vody. Kalitní vodu pak oceníte nejen při výrobě ledových kostek, ale hlavně při běžném užívání.
Pro výrobu kostkového ledu je z hlediska chlazení ideální kulatá forma ve tvaru komolého kužele, ze které se kostky ledu dobře uvolňují. Kostky ledu bez ostrých hran mají příjemný a praktický tvar, takže vyhovují všem typům sklenic. Výsledkem jsou průzračné a soudržné oddělené kostky ledu, které neředí nápoje. Zkuste také vodu nejdříve převařit a ještě teplou ji dát do forem, led bude průzračnější.
Jde to i bez tvořítek
Pokud nemáte doma tvořítka na led, můžete si vystačit i s jednou PET láhví. Stačí ji naplnit vodou a nechat zmrazit. Pak láhev vyndejte, plast ostrým nožíkem rozřízněte a led vyndejte. Nakonec jej zabalte do čisté utěrky a pomocí kladiva led ve tvaru PET láhve jednoduše rozbijte. Kostky sice nebudou mít pravidelný tvar, ale svůj účel splní.
Barevné kostky ledu
Pokud chcete vyrobit barevné kostky ledu, stačí do vody přidat potravinářské barvivo a nechat zmrznout. Někomu zase přijdou vhod barevné sladké kostky ledu. Na jejich výrobu budete potřebovat sirup nebo džus. Ten do tvořítek můžete nalít v ředěné i neředěné podobě, záleží na vás. Dejte si ale pozor, aby pak výsledný nápoj nebyl přeslazený. K dostání jsou i barevná tvořítka na led, která jsou naplněná vodou a stačí je dát jen do mrazničky. Jejich výhodou je, že je můžete používat opakovaně, nijak vám neovlivní chuť nápoje a navíc vám nápoj nenaředí.
Kostky s ovocem
Kostky ledu můžete také ozvláštnit přidáním na drobné kousky nakrájeného ovoce. Použít můžete jahody, třešně, rybíz, citron nebo cokoliv jiného. Ledová kostka bude mít šmrnc a ještě si po jejím rozpuštění můžete smlsnout na vychlazeném ovoci. Místo ovoce lze použít i jedlé květy, například sedmikrásky, fialky a podobně. A pokud nechcete, aby kousky ovoce obsahovaly nebezpečné pesticidy, musíte je opravdu pečlivě umýt.
Žulové nebo nerezové kostky
Svou návštěvu můžete ohromit i ledovými žulovými kameny. Jde vlastně o zmenšninu žulových kostek. Stačí je dát na čtyři hodiny do mrazáku a mohou sloužit. Udrží nápoj dlouho chladný, nijak neovlivní chuť nápoje a také jej nezředí.
K dostání jsou i originální nerezové ocelové kostky. Jsou naplněny potravinářským gelem, zmrznou za hodinu až dvě a můžete je mýt i v myčce.