Daří se na vaší zahradě levanduli? Vyrobte si z ní džem, sirup nebo olej

 Ostatní 
03. července 2019 10:13 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Levandule má v domácnosti široké využití Depositphotos
Na českých zahradách se v posledních letech objevuje levandule čím dál častěji. Pokud i vy patříte mezi fanoušky této byliny, možná přemýšlíte, jak s ní naložit, aby vám sloužila i v domácnosti. Možností je hodně.

Levanduli není těžké si zamilovat. Vypadá moc hezky, nádherně voní a ještě prospívá lidskému zdraví i kráse. Navíc její vůně odpuzuje i nepříjemný hmyz jako mšice, komáry a svilušky.

Pytlíčky proti molům

Asi nejznámější využití levandule jsou látkové pytlíčky se sušenými květy, které posléze pověsíte do skříně. Získáte tak účinný prostředek proti molům, kteří vůni levandule vyloženě nesnášejí.

Pytlíčky ale nemusejí viset jen ve skříni. Podobnou službu vám udělají také ve spižírně nebo v bedně s ořechy. Levandule totiž odpuzuje nejen šatní, ale i potravinové moly. Než ale květy do pytlíčku zašijete, musíte je důkladně vysušit, ať vám pak nezplesniví.

Levandulovo-růžový džem

Vynikající je také džem, na jehož výrobu budete kromě květů levandule potřebovat i odkvétající růži.

Ingredience

12 odkvétajících kusů růže
5 květů levandule
1 litr vody
250 g cukru krupice
3 jablka
1 citron
1 sáček želírovacího cukru

Jak na to

Propláchněte okvětní lístky růže a osušte. Vodu přiveďte spolu s růžovými květy k varu a vařte asi šest minut. Následně odstavte a nechte louhovat do druhého dne. Oloupaná a očištěná jablka nakrájejte na kostičky a smíchejte s cukrem a citronovou šťávou. Přiveďte k varu a po pár minutách rozmixujte. 

Vyndejte květy a vymačkejte z nich všechnu šťávu. Do výluhu přidejte levandulové květy a přiveďte k varu. Následně přimíchejte směs jablek a nakonec sáček želírovacího cukru. Dobře rozmíchejte a zkuste na talířku, zda směs tuhne. Pokud ano, rozlijte ji do skleniček, uzavřete a otočte dnem vzhůru.

Levandulový sirup

Pokud máte rádi domácí limonády, určitě vám přijde vhod levandulový sirup. Jeho výroba je docela snadná.

Ingredience

  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru krystal nebo krupice
  • 1 citron
  • 3 vrchovaté lžičky kyseliny citronové
  • hrst levandule (celá nať i s květy)

Jak na to

Levanduli nastříhejte na kousky, vložte do hrnce nebo mísy a zalijte 1 l horké vody. Někdo směs i krátce povaří, a to i s kousky skořice. Přidejte omytý citron nakrájený na kolečka a 3 lžičky kyseliny citronové. Zamíchejte a nechejte stát 24 hodin. Druhý den tekutinu slijte přes hustý cedník do větší nádoby a přisypejte cukr. Za občasného míchání nechejte cukr rozpustit. Můžete i mírně zahřát, jde to pak rychleji. Po úplném rozpuštění cukru slijte sirup do láhví přes hustý cedník vyložený plátýnkem. Sirup skladujte v lednici. Pije se podle chuti rozředěný studenou vodou, případně s ledem.

Levandulový olej

Levandulový olej má léčebné, dezinfekční a zklidňující účinky. Proto je hojně používán v kosmetickém průmyslu, ve zdravotnictví, ale i v aromaterapii.

Ingredience

250 g sušených květů
1 litr kvalitního oleje
uzavíratelnou láhev
plátýnko

Jak na to

Květy dejte do láhve a zalijte zahřátým olejem. Nechte 14 dní až měsíc louhovat. Každý den směs protřepejte. Následně přeceďte a skladujte na tmavém a chladném místě. Olej využijete na masáže, k ošetření pleti nebo jako antiseptikum při hojení ran a popálenin kůže. Spoustu voňavých bylinek lze pěstovat i doma na okenním parapetu, jak jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47