Zpestřete si život s energickým a veselým bišonkem. Je učenlivý, jeho výcvik není složitý

 Mazlíčci 
17. července 2019 07:39 / Marie Popelková
  5
📷
4 fotografie v galerii
Bišonek si snadno získá vaše srdce Depositphotos
Hledáte energického a veselého čtyřnohého parťáka, který bude věrný a bystrý? Zvolte bišonka. Nevyžaduje náročné sportovní aktivity, ale není ani žádný povaleč. Jeho výcvik není složitý, patří k učenlivým psům.

Bišonek je bílý pes se zářivýma očima. Má sice nezávislou povahu, ale dá se dobře cvičit. Přestože vypadá jemně a vzhledově by ho lidé zařadili spíše ke starším dámám nebo slečnám s dlouhými nehty a vysokými podpatky, je velmi otužilý a odolný. Pokud je spokojený, dává najevo svou radost a činí šťastnými všechny kolem sebe.

Nenáročný sport

I když je to malý pes s jemnou srstí, má rád pohyb. Nehodí se ale pro extrémně náročné sportovní vyžití ani adrenalinové sportovce. Nepočítejte s ním na dlouhé výběhy v náročném terénu, těžké výšlapy do vysokých kopců nebo zběsilý běh jako doprovod v zimě na běžkách. Klasický sport s ním ale zvládnete. Má rád procházky, aport a hodí se také na agility.

Bišonek není náročný na prostor. Domovem mu může být velký dům, ale taky malý byt, ve kterém bude spokojeně žít se svým pánem. Potřebuje každý den dávku pohybu a mentální aktivity, jinak by s ním mohly být problémy.

Výcvik není těžký

Výcvik bišonka není těžký. Je to učenlivé plemeno. Je schopný se naučit mnoho triků, kterými dokáže okouzlit. Dříve ho proto využívali i v cirkuse. Pokud ale podceníte výcvik, nepříznivě se to projeví na povaze psa a může být neposlušný.

Náročná je péče na srst. Platí to zejména v případě, že chcete se psem jezdit na výstavy. Pokud nemáte takové ambice, nemusíte být tak pečliví. Pravidelné péči o srst se ale nevyhnete. Ideální je rozčesávání srsti minimálně dvakrát za týden. Provádějte to už od štěněte, ať si na to pes zvykne.

Speciální hřebeny

Je vhodné nakoupit kartáč a hřebeny ve specializovaném obchodě. Do základní výbavy patří několik hřebenů s dlouhými zuby různé hustoty a kartáče s kovovými a hustě rozmístěnými bodlinkami.

Výhodou je, že bišonek nelíná, takže nemusíte řešit uvolněné psí chlupy po bytě a na oblečení. O to více je však nutné odumřelé chlupy odstranit vyčesáváním pomocí drátěného kartáče. Kartáčujte proti srsti. Věnujte velkou pozornost oblasti hlavy a krku a obezřetní buďte na břiše, v podpaží a na nohách. Lehce odstraňujte zacuchané chuchvalce. Jamile jich tělo zbavíte, je vhodné psa pročesat hřebenem s dlouhými zuby a potom ještě drátěným kartáčem.

Srst psa musíte rozčesat před každým koupáním. Koupejte ale podle potřeby. Rozhodně nekoupejte štěně do dvou měsíců. Často nekoupejte ani dospělého psa. Každý kontakt kůže s vodou totiž vede k vysušení pokožky. Koupání proto volte maximálně jednou za měsíc. Stříhání srsti řešte pomocí odborníka.

Vhodná hygiena a strava

Zvýšenou péči věnujte oblasti očí. Bišonek často slzí, proto musíte oblast kolem očí čistit a kontrolovat, abyste zamezili infekcím. Srst okolo očí musí být krátká, aby dlouhé chlupy oči nedráždily Dospělému psovi čistěte jednou týdně zuby speciální pastou pro psy. Každý den psovi raději kontrolujte uši. Pravidelně mu zastřihávejte drápky i přerostlou srst mezi polštářky na tlapkách.

U bišonka může vzniknout podráždění pokožky kvůli stravě. Proto je vhodná strava s nižším obsahem proteinů. Můžete využít granulované krmivo, konzervované maso nebo připravovanou stravu. O stravování se klidně poraďte s veterinářem. O psech vhodných do bytu jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít