S kočkou na dovolenou. Zvykejte ji včas na přepravku, lépe pak cestu zvládne

 Mazlíčci 
13. května 2021 09:16 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Během jízdy v autě dbejte na bezpečnost vás a vaší kočky Pixabay
Brát si na dovolenou psa je poměrně běžné. Ale kočku? Pro ni by taková změna mohla být značně stresující. Pokud ji ale dopředu na cestu připravíte, zvládne i transport letadlem.

Kočky jsou pověstné svou silnou vazbou na svůj domov. A pokud jej opustí, cítí se zranitelné. Snadno je pak mohou znervóznit všechny vzruchy, které cestování přináší. A spokojené nejsou ani na neznámém místě. Takže pokud nechcete kočku zbytečně vystavovat stresu, nejlepší možnost je se na takové cestování pořádně připravit.

Od kotěte

Pokud máte doma ještě kotě a víte, že do budoucna s ním budete cestovat, začněte jej zvykat hned na přepravní box. Umístěte jej do míst, kam kočka často chodí, nechejte otevřená dvířka, aby si do něj mohla případně vlézt, pořádně jej prošmejdit, očichat a třeba se v něm prospat. Díky tomu zjistí, že to není nic nepříjemného. Spousta zvířat má totiž přepravní box spojený pouze s cestou na veterinu.

Velikost přepravky 

Podle zákona nesmí kočka a ani pes při převážení ohrozit bezpečnost cestujících. Proto je přepravka ideální volbou, jak takové zvíře převézt. Vyhnete se tak tomu, že by vám kočička začala vyplašeně běhat po autě. Výběru přepravky byste měli věnovat opravdu velkou pozornost. Nejde ani o to, jakou má barvu, ale především je důležité, aby v ní kočka měla dostatečný prostor a cítila se bezpečně. Box je potřeba v autě umístit tak, aby se během jízdy nepřeklopil nebo nepohyboval.

Snažte se ji uklidnit

Je dobré, abyste box s kočkou měli v místech, odkud vás kočka bude moc vidět nebo alespoň slyšet. Může se totiž stát, že vám bude napoprvé nespokojeně a žalostně mňoukat. Během jízdy se na ni snažte mluvit konejšivým a uklidňujícím hlasem. Doporučuje se také 5 až 6 hodin před cestou kočku nekrmit a klidně požádejte veterináře také o nějaký přípravek na uklidnění. 

Pozor na klimu

To, co kočky opravdu nemají rády, to jsou prudké výkyvy teplot. Takže je nenechávejte v zimě v mrazu a naopak v létě v přetopeném voze. Stejně tak jim nesvědčí ani průvan z otevřených oken, ale ani chlad z klimatizace. V takovém případě můžete část přepravky překrýt prodyšnou látkou nebo ji natočit tak, aby do ní nefoukal přímý vzduch. Nezapomeňte jim průběžně nabízet vodu k pití.

Do vlaku i autobusu

Kočku můžete v přepravních boxech převážet také vlakem a autobusem. Vhodná je přepravka s pevnou základnou, ideálně vystlanou podestýlkou, aby kočka neznečistila prostory. Nezapomeňte se také spolucestujících v kupé zeptat, zda náhodou netrpí na alergie. Vyhnete se tak nepříjemné situaci, že by mohla vaše kočka způsobit někomu alergickou reakci. Kočky mohou cestovat i letadlem, ale v takovém případě nepočítejte s tím, že by vám ji dovolili vzít si ji na palubu, ale naopak skončí v zavazadlových kabinách pro převoz zvířat.

První chvíle na novém 

Jakmile dorazíte na nové místo, hned kočku nepouštějte ven. Dejte ji někam do klidné místnosti, aby se mohla aklimatizovat a zvyknout si na nový prostor. Nabídněte jí vodu i jídlo a vyčkejte klidně několik hodin. Mezitím zkontrolujte prostor, zda v něm není něco nebezpečného, o co by se kočka mohla poranit. Na co si dávat pozor jsme psali zde. Jakmile se kočka aklimatizuje, můžete ji vzít ven a postupně zvykat i na pobyt venku. K tomu vám skvěle poslouží i speciální kšíry, díky nimž vám zvíře neuteče. Doma chované kočky zase lákejte na pravidelné krmení, což by by pro ně být dobrá motivace, jak se příliš nevzdalovat. Přeci jen, nové prostředí může v kočce probudit skrytou šelmu a určitě nestojíte o to, abyste si celou dovolenou zkazili tím, že budete hledat svého chlupáče.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod