Nekonečný boj s komáry? Zničte je ještě dřív, než se vylíhnou

 Zahrada 
14. července 2019 13:44 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
Není nic horšího, než neustále na zahradě odhánět komáry Shutterstock
Zbavit se komárů nelze, pokud nevyhubíte i jejich larvy. Aby se komáři rozmnožili, potřebují to k tomu ideálně stojatou vodu. I když to zvládnou i v blátě po vydatných deštích nebo v lehce proudné vodě. Poradíme vám, jak se jich zbavit v sudu či zahradním jezírku.

Napadají vás neustále komáři na zahradě? Pak byste se měli porozhlédnout, zda nemáte někde v okolí sud s vodou nebo jezírko. Právě tam totiž může být líheň malých komářích larev. Ty se totiž rodí ve vodě, kde se díky plovákům v nádrži pohodlně vznášejí, dokud se z nich nevylíhnou malé larvičky. Živí drobným planktonem nebo organickými usazeninami na dně nádrží. Pokud včas zakročíte, můžete se komárů nadobro zbavit.

Použijte sítě

Jestliže máte na zahradě sud na dešťovou vodu, opatřete jej hustou sítí. Voda do něj bude dál stékat, ale komáři se do nich nedostanou. Zároveň tím uděláte i něco pro ptactvo, které se chodí do sudu napít. Díky síťce tak nebude mít možnost se utopit. Mnohé nádrže dnes mají i víko s otvorem pro přívod vody, čímž je problém rovněž vyřešený.

Olejem proti larvám

Pokud jste zjistili na hladině již vylíhlé larvy, pak je můžete zahubit obyčejným jedlým olejem. Larvy totiž potřebují ke svému životu vzdušný kyslík. Činí tak trubičkou na zadečku, kterou vystrčí nad hladinu. A když na hladinu dáte vrstvu oleje, bude za chvíli po nich. Oleje nemusíte dát vůbec velké množství. Stačí tolik, aby se oka slila a pokryla hladinu. Proto jej kapejte postupně a čekejte, až se olej rozprostře. Poté, co larvy klesnou ke dnu, olej odstraňte buď naběračkou nebo savým papírem. Jeho zbytky rostlinám nijak neublíží, pouze touto vodou nepostřikujeme listy.

Lovci komárů

Olejová zbraň se však nedá použít v zahradním jezírku. Tady je nejlepší použít komáří predátory. Na komářích larvách si rádi smlsnou dravé larvy vážek, znakoplavky a klešťanky, stejně jako další zdatní vodní lovci. Stejně tak jsou pochoutkou i pro mnohé akvarijní rybky. Ty vám zároveň pomohou vyčistit i vodu v jezírku. Další tipy, jak pečovat o jezírka, jsme psali zde.

Témata: komár, voda, olej, zahrada, larva
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47