Čas letního zavařování je tady. Jak zavařovat v troubě, mikrovlnce i v myčce na nádobí?

Zavařování je jedním z oblíbených způsobů uchování zeleniny či ovoce
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Ostatní 
16. července 2019 09:14 / Shutterstock
  12   0
Je to tady. Čas letního zavařování. Nemusíte však kvůli tomu kupovat zavařovací hrnec. Zkuste alternativní způsoby, zavařovat můžete v troubě, v myčce na nádobí i v mikrovlnce.

Na zahradách i v sadech už začínají dozrávat různé druhy ovoce i zeleniny, v lese začínají vystrkovat své hlavičky první hříbky. Pokud si tyto chutné plody chcete uchovat na zimu, můžete je zamrazit, sušit nebo také zavařit. A ne vždy k tomu musíte používat velký zavařovací hrnec, který vám stejně zabírá přes rok spoustu místa. Zkuste to i jinak.

Čistota je základ

Aby bylo vaše zavařování úspěšné, je potřeba na to dobře připravit sklenice. Ty je potřeba opravdu důkladně umýt, nebo ještě lépe vyvařit. A to i ty nové. Jinak hrozí, že vám vaše snaha zplesniví a vy budete mít jenom více škody než užitku. Stejně tak, než do nich dáte potraviny, nechejte je vyschnout nebo je vytřete čistou utěrkou. Na zavařeniny je lepší sklenice nahřát. Pak už si jenom zvolte jeden ze tří spotřebičů, v němž budete zavařovat.

Zavařování v troubě

Pokud se rozhodnete pro svůj experiment použít troubu, pak elektrickou nastavte na 95 °C, horkovzdušnou na 150 °C a plynovou na první stupeň. Dobře uzavřené sklenice dejte na plech, do kterého nalijete asi 2 centimetry vody, a ten dejte do rozpálené trouby. Doba zavařování závisí na velikosti sklenic a ovoce. Obvykle to bývá 35 - 40 minut. Chce to prostě vyzkoušet.

Zavařování v myčce

Do popředí se poslední dobou dostává různorodá využitelnost myčky. Například se v ní dá i zavařovat. Má to své výhody. Můžete v ní zavařit opravdu velké množství sklenic naráz a k tomu ještě umýt nádobí. Sklenice narovnejte do myčky, malé nahoru, velké dospod, a zapněte nejdelší program na 70 až 80 °C. Po skončení programu sklenice vytáhněte a dejte je dnem nahoru. 

Zavařování v mikrovlnce

Mikrovlnné trouby mají široké využití, a to nejenom pro ohřev jídla. Více jsme psali zde. Ale kromě toho v ní lze i zavařovat. Pamatujte však na to, že dovnitř mikrovlnky nesmějí víčka s kovovým povrchem. Doba nastavení přístroje se liší podle velikosti sklenic.

Výkon vs. objem:

Výkon a čas pro sklenice o objemu 720 ml

  • výkon 700 W = 6 min/1 ks
  • výkon 750 W = 5 1/2 min/1 ks
  • výkon 800 W = 5 1/4 min/1 ks
  • výkon 850 W = 5 min/1 ks
  • výkon 900 W = 4 1/2 min/1 ks
Šárka Sokolská | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Poznejte úžasný ostrov, který byl objeven jako jeden z posledních na naší planetě

Věda & Vesmír

Globální oteplování může způsobit zmar lidské civilizace

Bydlení

Ocet pomůže nejen v domácnosti, ale i v zahradě. Zatočí s plevelem i se škůdci

Zavřít reklamu