Chrt je láskyplným společníkem pro rodinu

 Mazlíčci 
14. září 2019 17:09 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I nejrychlejší pes na světě se s vámi bude válet na gauči Depositphotos
I když vzhled chrta občas někoho zarazí a člověk neví, co od psího plemene čekat, není potřeba mít přehnané obavy. Chrt je skvělý společník a chová se láskyplně k celé rodině.

Přestože je chrt nejrychlejším psem a může běžet rychlostí i přibližující se 50 kilometrům za hodinu, nečekejte, že od vás bude vyžadovat nějaké velké sportování. Chrt není tolik hyperaktivní a energický, jak by se kvůli jeho rychlosti mohlo očekávat.

Milují běh

Je to sice dobrý sportovec a můžete ho mít na závody, ale jinak se s vámi klidně bude rád celý den válet na pohovce. Psa můžete mít i v bytě, lepší je však dům s oplocenou zahradou, kde si může v klidu běhat. Nezapomínejte na to, že chrti běh milují. Proto si dobře rozmyslete, než ho vypustíte v parku. Mohl by se totiž hnát za malými zvířaty a vy už ho jen těžko doběhnete.

Uděláte dobře, pokud absolvujete s chrtem nějaké tréninky. Je to důležité pro jejich začlenění. Většina se dobře učí a dobře přizpůsobuje. Pokud budete chtít chrta na závody, bude to jiný život než s obyčejným psem. Pokud budete závodit, strávíte spoustu času v chovatelských stanicích.

Chrti si oblíbí všechny členy rodiny a nemají problém s dětmi, se kterými budou dobří kamarádi. Chovají se klidně a mile ke svým pánům. Málokdy jsou agresivní a dobře reagují i na cizí lidi, kteří k vám přijdou domů třeba poprvé.

Chrti mají krátkou a hladkou srst. Existují v různých barvách od černé přes modrou, světlou, červenou až po bílou, ale k vidění jsou i různé odstíny žíhání nebo kombinace různých barev. Psi se dožívají 10 i více let.

Pozor na zimu

Kvůli krátké srsti je potřeba jen malá péče. Občas psovi dopřejte koupání. Pravidelně však zvířeti stříhejte drápky a nechejte je krátké. Chrtům nevadí horké počasí, ale příliš se jím nelíbí chladno. V zimě jim proto dávejte svetr, aby jim nebyla zima.

U chrtů mohou nastat zdravotní problémy jako například dysplázie kyčelního kloubu, ale také osteosarkom, což je rakovina kostí. Někteří psi mohou být citliví i na anestezii. Chrti také nemají rádi blechy a některé spreje.

U dospělého psa dávejte až čtyři šálky suché potravy denně, fenkám postačí tři šálky. Rozdělte to na dvě jídla. Pokud pes tloustne, poraďte se o stravě s veterinářem. U chrta rozhodně nesmí platit, že mu hodíte zbytky od oběda. Nemuselo by to dělat dobrotu. O psích zlozvycích jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve