Jak vyčistit napařovací žehličku? Vystačíte si s prostředky, které máte běžně doma

 Dům 
11. září 2019 13:42 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jen s čistou žehličkou bude prádlo perfektní Depositphotos
Čistá napařovací žehlička je hlavní předpoklad pro to, aby vám šlo žehlení rychle a snadno od ruky. Navíc se špinavou žehlicí plochou si můžete znehodnotit oblečení, což by byla velká škoda. Údržba žehličky není nijak složitá a vystačíte si i s prostředky, které běžně najdete u vás doma.

I žehlička potřebuje pravidelnou údržbu. Časem se totiž na ní mohou objevit nejrůznější připáleniny či nánosy vodního kamene. To vše pak samotné žehlení značně komplikuje.

Připáleniny vzniknou raz dva

S připáleninami na žehlicí ploše se alespoň někdy setkala snad každá hospodyňka. Novější modely žehliček už sice mají nepřilnavý povrch, na kterém připáleniny tak často nevznikají, ale ani ty se tomuto problému občas nevyhnou. Stačí malá chvilka nepozornosti či chybně zvolená teplota a na žehličce zůstane kousek potisku nebo dokonce látku spálíte.

Připálený kousek látky je třeba z povrchu odstranit co nejdříve a nepokračovat v práci, aby při žehlení nezanechal stopu na oblečení. Rozhodně na plochu nepoužívejte agresivní čisticí prostředky a vyvarujte se všeho, co by žehlicí plochu mohlo poškrábat. Místo toho se řiďte pokyny výrobce a použijte speciální čisticí přípravky k tomu určené, např. čisticí tyčinku na žehlicí plochy, speciální krém či sprej, nebo vyzkoušejte běžně dostupné domácí prostředky.

Zabere i zubní pasta

Na čištění žehličky klidně můžete použít i věci, které máte běžně doma, a používáte je ke zcela jinému účelu. Jde například o zubní pastu. S její pomocí odstraníte z žehlicí plochy menší připáleniny. Na studenou plochu nebo na hadřík naneste trochu pasty a krouživými pohyby připáleninu odstraňte. Poté opatrně omyjte vodou a můžete se znova pustit do žehlení.

Na odolnější připáleniny vyzkoušejte univerzálního pomocníka při úklidu v domácnosti - ocet. Hadřík namočte v octu a přejíždějte jím po horké žehlicí ploše nebo ho rovnou rozpálenou žehličkou vyžehlete. Dávejte přitom pozor, aby se ocet nedostal do napařovacích otvorů.

Na připáleniny skvěle funguje také sůl, ovšem to si nechte až jako poslední možnost. Tento způsob čištění je vhodný spíše na starší typy žehliček, z důvodu možného rizika poškrábání žehlicí plochy. Sůl zabalte do hadříku a opatrně jím přejíždějte po připáleninách nebo po jemně mleté soli opatrně nahřátou žehličkou přejíždějte. Následně žehličku otřete o hadřík, připáleniny se oddrolí. I zde dávejte pozor, aby se krystalky soli nedostaly do napařovacích otvorů.

Vodní kámen může prádlo ušpinit

U napařovací žehličky můžete řešit také problém s vodním kamenem. Ten brání volnému průniku páry přes napařovací otvory a také může docházet k jeho nežádoucímu uvolňování při žehlení, což má za následek zašpinění vypraného prádla. Jak často je potřeba žehličku odvápnit, záleží zejména na stupni tvrdosti vody. Čím tvrdší máte doma vodu, tím rychleji se nečistoty v žehličce usazují. Naučte se vodní kámen z žehličky odstraňovat opravdu pravidelně, jen perfektně čistá žehlička si totiž zachová nejvyšší výkon napařování a prodloužíte tím její životnost.

Moderní typy žehliček jsou vybaveny odvápňovacími systémy (AntiCalc, Calc-Clean apod.), které vás zbaví starostí s odvápněním a samy bezpečně odstraní všechny usazeniny včetně vodního kamene.
 
Pokud vaše žehlička takovou funkci nemá, nezoufejte. Zbavit žehličku vodního kamene není nic složitého. Opět si vezměte na pomoc ocet, smíchejte ho s vodou v poměru 1 : 1 a takto připravený roztok nalijte do nádržky na vodu. Nechte pár minut napařovat a poté několikrát nádržku propláchněte čistou vodou, zbavíte se tak octového zápachu. Případně použijte speciální odvápňovací prostředek.

Zanesené napařovací otvory

Pokud zjistíte, že jsou zanesené i napařovací otvory, zkuste je jemně vyčistit vatovými tyčinkami do uší. Vyhýbejte se ostrým předmětům, které by mohly povrch žehlicí plochy nevratně poškodit. Vodní kámen můžete z žehlicí plochy zkusit také „odmočit“. Položte žehličku do vhodné nádoby (použijte např. lavor) a nalijte do ní tolik octa, aby byla žehlicí plocha ponořena. Dbejte, aby ocet působil pouze na žehlicí ploše, a aby nenatekl dovnitř. Nechte působit hodinu, dle potřeby můžete nechat i přes noc. O tricích, které vám usnadní žehlení, jsme psali zde.

Drobnosti, které žehličku udrží v kondici

Jak už to ve většině případů bývá, i zde platí, že nejlepší je prevence. Pokud se tedy chcete vyhnout odstraňování připálenin a vodního kamene, dodržujte tato základní pravidla:

  • Různé druhy tkanin žehlete pouze na doporučenou teplotu, řešení je také pořídit si žehličku s nepřilnavým povrchem.
  • S vodním kamenem si snáze poradíte, budete-li po každém žehlení vodu z nádržky vylévat.
  • Místo kohoutkové vody používejte vodu destilovanou. Ta je zbavená nečistot a většiny minerálů.
  • Žehličku skladujte postavenou ve vertikální poloze.
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum