Jak psa zbavit blech

 Mazlíčci 
16. září 2018 12:02 / Marie Popelková
  9
📷
4 fotografie v galerii
Upozornit na blechy může i vykusování srsti u psa Shutterstock
Zablešení u psa nejčastěji doprovází intenzivní škrábání, drbání, vylizování a vykusování srsti. Pokud si těchto příznaků všimnete, na nic nečekejte a do boje s blechami vyrazte hned. Zvíře totiž může reagovat na bleší kousnutí i alergicky.

Ze všeho nejdříve důkladně prohlédněte vašeho mazlíčka. Začněte u hlavy, pokračujte podél páteře až ke kohoutku ocasu. Červení, hnědí nebo černí parazité měří až sedm milimetrů. Pouhým okem jsou vidět hůř, ale zpozorovat je můžete, když skáčou. Pokud jste našli malé černé hromádky přilepené k chlupům, pak máte jasný důkaz, že vašeho mazlíčka blechy trápí. Jedná se totiž o bleší výkaly.

Účinný prostředek

Pokud již máte jistotu, že jsou to blechy, vyhledejte účinný prostředek na jejich vyhubení. Poohlížejte se po výrobku, který si poradí i s blešími vajíčky a larvami nebo mají minimálně měsíční účinnost. To zajistí, že přípravek zlikviduje také mladé blešky. Před výběrem se však vždy poraďte s veterinářem.  

Vsadit můžete například na šampon. Účinně likviduje larvy, kukly, vajíčka i dospělé blechy. Pokud se zvíře brání použití šamponu, můžete vyzkoušet pudr. Aplikujte ho pečlivě tak, aby se dostal až na kůži zvířete. Účinek ale vydrží jen po dobu deseti dní. Mnohem delší účinnost, tedy až půl roku, má obojek, který má repelentní účinek a zamezuje vývoji larev v okolí psa. Jak u psů pečovat o anální žlázky, aby nemuseli skončit na veterině v narkóze?

Dlouhý boj

Boj s blechami je však běh na dlouhou trať. Připravte se na to, že se několik týdnů bude opakovat určitá rutina. Vysávání se věnujte raději každý den. Po skončení sáček z vysavače ihned vyndejte, uzavřete a vyhoďte do popelnice před domem. Pelíšek vašeho čtyřnohého mazlíčka opakovaně vyperte. Hračky od pejska umyjte v horké mýdlové vodě, která odstraní vajíčka, larvy a kukly. Nezapomeňte ošetřit všechna místa, kde se váš mazlíček pohybuje, včetně auta a dvoru.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty