O kanách se říká, že jsou nezničitelné. Zahubit je ale můžete špatným zazimováním

 Zahrada 
11. října 2019 09:04 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kany je nutné správně zazimovat, jinak uhynou Depositphotos
Kany zdobí nejednu zahradu, jde totiž o výraznou exotickou rostlinu, která vypadá moc hezky, přitom není nijak náročná na pěstování. Ať už ji ale máte na zahradě, terase nebo balkoně, musíte ji včas a správně zazimovat. Není mrazuvzdorná a špatným zazimováním můžete rostlinu zlikvidovat.

Kany jsou hlíznaté rostliny pocházející z teplých oblastí Střední a Jižní Ameriky, v našich zahradách však již zdomácněly. Jsou ale choulostivé na mráz, proto je v našich podmínkách musíte včas uklidit a správně zazimovat.

Kany si lidé oblíbili pro jejich univerzálnost a nenáročné pěstování. Dobře se vyjímají v rozlehlých výsadbách, ale i v letničkových záhonech či v květináčích, na dvorcích, terasách a balkonech.

Zajímavé listy i květy

Existuje mnoho kultivarů, takže si můžete pořídit kanu s různými listy i květy. Listy mají výrazné žilkování a mohou mít zelenou až vínově červenou barvu nebo mohou být různě žíhané. Co se týká květů, mohou být žluté, oranžové, červené, červenorůžové, fialové, bělavé nebo se mohou pyšnit květy, které hýří kombinací několika odstínů. Kany kvetou od května do října a po odkvětu se na rostlinách vytvoří okrasné „ostnité“ plody, které obsahují asi 0,5 – 1 cm velká černá semena. Podle odrůdy je rostlina i s květenstvím vysoká 50 – 150 cm.

Milují slunce a propustnou půdu

Nejlépe se kanám vede na slunném místě, snesou i mírný stín. V hlubším stínu ale odrůdy s barevnými listy neprospívají, blednou či ztrácejí žíhání.

Půda by měla být propustná, výživná (např. kvalitní kompost s pískem 3 : 1). Pokud vysazujete kany do záhonů, je třeba půdu před každou výsadbou prohnojit (např. odleželým koňským hnojem), případně ji pravidelně přihnojovat hnojivy pro kvetoucí zahradní rostliny, v době intenzivního růstu listů dusíkatými hnojivy a v době nasazování poupat a kvetení hnojivy se zvýšeným obsahem fosforu a draslíku. Nic se ale nemá přehánět a pokud dáte dusíkatého hnojiva přespříliš, kany vám špatně pokvetou.

Klíčové je zazimování

Jelikož je rostlina náchylná na mráz, je zapotřebí ji vyndat ze země ihned s příchodem prvních nočních mrazíků. Větší mrazy by oddenky zcela zničily.

Je třeba seříznout stonky těsně nad zemí a oddenky vyrýt. Ale opatrně, aby nedošlo k poškození oddenku. Pokud by se tak stalo, poraněné části oddělte a rány nechejte dobře zaschnout. Oddenky očistěte od zeminy a uložte do nádoby se suchou rašelinou či pískem a umístěte do chladného prostoru, kde nemrzne. Ideální je teplota v rozmezí 5 až 15 °C.

Zhruba jednou za tři až čtyři týdny rostlinu zkontrolujte, tj. odhrněte zeminu okolo oddenku, stačí u jednoho či dvou, podívejte se, zda nejsou napadené plísní, hnilobou či nejsou příliš seschlé. Pokud ano, tak písek nebo rašelinu mírně navlhčete. Oddenky, které začíná napadat plíseň, postříkejte přípravkem proti houbám, nechejte cca tři dny oschnout a poté uložte zpět.

Pokud je rostlina pěstována v nádobě, tak zde v rámci zazimování stačí jen odstřihnout nadzemní část a nádobu s rostlinou dát do místnosti s vyhovující ideální teplotou, tj. 5 až 15 °C.

Co po zimě

Máte-li kany správně zazimované, a pokud bez úhony přečkají zimu, začátkem března můžete oddenky rozdělit a tím kany rozmnožit a zároveň zmladit, lépe pak porostou a pokvetou. Oddenkům ponechejte asi tři až čtyři vzrostné vrcholy s pupeny, protože menší oddělky by byly příliš slabé a rostly by hůře.

Po rozdělení nechte řezné rány den až dva zaschnout. Oddělky zasaďte do květináčů, které umístěte na parapet, do zimní zahrady nebo třeba na zasklený balkon. Rostliny tak předpěstujete. Když už nebudou hrozit mrazy, nejdříve po půlce května, lze rostliny vysadit do záhonů nebo do větších nádob a přenést na konečné stanoviště. Pokud předpěstování vynecháte, nevadí. Oddenky rozdělte a vysaďte až v květnu, ušetříte si práci, rostliny však budou menší a budou také později a méně nakvétat. O tom, jak správně zazimovat rododendrony, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod