Jak práce z domova ovlivňuje náš rozpočet?

 Dům 
06. října 2019 08:35 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Může se zdát, že home office má jen samé výhody, ale tak to není Depositphotos
Práce z domu není jen trend, ale je to kompletně nový způsob života. Každý rok přibývá lidí, kteří pracují z domova alespoň částečně. Pokud máte pocit, že by vás taková změna lákala, zde je několik informací, které vám mohou pomoci s rozhodováním.

Spousta věcí nemusí vypadat tak, jak si je možná představujete. Lidé, kteří pracují doma, neprosedí celý den v pyžamu v posteli, jak by vás možná mohlo napadnout. Je ale pravda, že home office výrazně ovlivní váš rozpočet. I když na spoustě věcí týkajících se práce ušetříte, v jiných případech zase utratíte více.

Ušetříte na dojíždění

To je nejspíš nejzjevnější benefit pracování z domova. Na některých pozicích se dojíždění nezbavíte úplně, protože se budete muset několikrát do měsíce účastnit porad. Výhodou ale rozhodně je, že nemusíte každý den cestovat dvakrát denně ve špičce. Pokud jste dřív dojížděli autem, nejen že ušetříte na benzínu nebo naftě, ale také na opravách a servisu, protože toho méně najezdíte. 

Ušetříte na jídle a kávě

I když se snažíte šetřit a do kanceláře si nosíte krabičky s obědem, ani tak se nevyhnete tomu, abyste si občas nekoupili kávu, svačinu nebo si nezašli na oběd do restaurace. Na druhou stranu doma máte přístup k ledničce, spíži a kuchyni a brzy uvidíte, jak náklady na jídlo začnou klesat. Jednak budete víc vařit a také budete mít možnost dojíst později, co nesníte, takže se vyhnete plýtvání jídlem.

Více utratíte za kancelářské potřeby

Asi jste si všimli, že s tiskárnou v práci jsou pořád nějaké problémy, které buď zvládl vyřešit některý ze spolupracovníků, nebo byla potřeba odborná pomoc. Teď se o všechno budete muset starat vy. Dále se připravte na výdaje za tužky, papír, diáře, toner, skříňky, pořadače a podobně. 

Více utratíte za energie

Jste připravení na to, že nejspíš budete mít celý den zapnutou klimatizaci během horkých letních měsíců a naopak více topit v zimě? Možná vás překvapí, jak moc to ovlivní vaše účty za energie. Počítejte s tím a zařiďte si podle toho pracovnu. Umístěte například stůl k oknu, abyste maximálně využili přírodního světla a nemuseli zapínat lampu. Jestli pracovnu ještě zařízenou nemáte, zde je několik tipů, které by vám s tím mohly pomoct.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod