Ozdobte své jezírko vodními rostlinami. Vysadit je můžete dvěma různými způsoby

 Zahrada 
18. června 2021 18:14 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bez rostlin není zahradní jezírko dokonalé Pixabay
Pořídili jste si na vaší zahradě jezírko a chystáte se zasadit rostliny, které jste si vybrali? Tak to byste měli vědět, že je můžete vysadit hned dvěma různými způsoby. Každý má něco do sebe.

První možností je výsadba mokřadních rostlin přímo do substrátu jezírka, druhou možností je sázení do košů nebo pevných nádob. Každý z těchto postupů je vhodný pro jiné podmínky.

Výsadba do substrátu

Takto se osazují hlavně rybníky, velká jezírka nebo kořenové čističky odpadních vod. Rostliny mají k dispozici živiny přímo z bahnitého substrátu, rychle rostou a bohatě kvetou. Stvoly jsou silné a listy tmavě zelené. Rostliny jsou vyživované ze substrátu, tudíž neodebírají živiny z vody a nepodílejí se na jejím čištěním. Pokud tak zasadíte různé druhy rostlin, v krátkém čase v porostu převáží agresivnější druhy a ty méně konkurenční jsou vytlačovány. Tento způsob výsadby se k ozelení zahradního jezírka nehodí.

Sázení do nádob

Tato výsadba je spojena s využitím nádob, různě velkých košů či pevných nádob z umělé hmoty. Výsadba do košů má jednu slabinu. Hrozí totiž, že některé odnože děrovaným košem prorostou do okolního substrátu. V tomto ohledu je tak bezpečnější využít nádoby z umělé hmoty, které nejsou děrované. Pro výsadbu mokřadních rostlin jsou pak vynikající textilní nádoby. Jde o netkanou textilii, která propouští dovnitř vodu, ale brání prorůstání oddenků mimo nádobu. Textil je měkký a dobře odolává povětrnostním podmínkám. Nádoby se vyrábějí v různých velikostech. 

Lekníny

Lekníny vysazujte do pevných nádob bez děr, protože živiny se tak nemohou vyplavit do vody, kde by je rychle využily řasy. Lekníny v těchto nádobách můžete bez obav i hnojit pomalu rozpustnými hnojivy. Pro jistotu je ale nutné zkontrolovat vnější dno nádoby, nesmí tam být ostré hrany. Pokud tam jsou, je třeba je zbrousit, jinak by hrozilo poškození jezírkové fólie. Dále čtěte: Jak si vyrobit malou vodní zahrádku, když nemáme moc místa.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod