Jak vybrat štěně a jak poznat psa z množírny

 Mazlíčci 
06. ledna 2020 10:11 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Štěňata labradora patří mezi oblíbená Depositphotos
Pokud uvažujete, že byste si pořídili hravé štěňátko, pak pozor, ať nenaletíte množírnám. Pojmem „množírna psů a koček“ se nejčastěji označuje chovné zařízení, kde jsou za účelem zisku v nevyhovujících podmínkách rozmnožována plemena psů a koček, přičemž dochází k týrání zvířat.

Množitelé využívají velkého zájmu veřejnosti o štěňata těch plemen, které jsou v oblibě. Lákají zájemce, kteří nechtějí pejska na chov, ale na mazlení a myslí si, že je zbytečné dávat větší peníze jen kvůli průkazu původu.

Co jsou množírny

Zvířata tam žijí v otřesných podmínkách. Vychrtlí, nemocní psi jsou zavřeni v malých klecích, které jsou naskládané na sebe, pohybují se ve vlastních výkalech, bez dostatku krmiva, vody, bez jakékoliv péče. Feny jen rodí štěňata a starají se o ně, dokud jim síly stačí. Štěňata jsou odstavena a prodána a v nízkém věku, což jim způsobuje řadu nemocí. Štěně může mít problémy se socializací a se základy poslušnosti a hygienickými návyky. Teprve u veterináře se kupující dozvědí, že štěně je mladší, než by při odebrání od matky mělo být. Proto pak musejí vynaložit velké finanční prostředky na jeho záchranu.

Vybíráme si štěně

  • Je nutné si vybrat správného chovatele, kterého najdete na výstavě nebo jiné akci.
  • Vyhledejte si na internetu klub chovatelů konkrétního plemene, které si chcete koupit.
  • Zavolejte tam, koho by vám doporučili.
  • Vyvarujte se inzerátů v tisku nebo na internetu.
  • Nikdy nekupujte štěně hned. Jeďte ho navštívit, pozorujte, jak se chová. Prohlédněte si ho, zda je čisté, nemá viditelné zranění, má čisté uši, není podvyživené.
  • Nikdy nekupujte štěně bez očkování a kupní smlouvy, vyžadujte očkovací průkaz se záznamy o odčervení a prvním očkování.
  • Správný chovatel prodá zvíře ve chvíli, kdy je zralé. Minimální věk při odběru je 50 dní. Štěně by mělo mít mléčné zuby (řezáky, špičáky) a bez problemů se pohybovat.

Rada odborníka

Největší hrozbou při pořízení mazlíčka z množírny je jeho psychický a zdravotní stav. Psi žijí ve špíně, na malém prostoru, napadají se mezi sebou. Jejich socializace je nulová několik generací zpět, nemají žádné zdravotní testy, neodčervují se, ani neočkují. Štěňata se rodí s vrozenými vadami, nedostává se jim správná výživa v prvních měsících života. Jsou předčasně odebírána, což naruší jejich vývoj do budoucna. Pokud nemají přímo vrozené vady neslučitelné se životem, většinou potom trpí potížemi a vleklými zdravotními problémy. Dále čtěte: Štěňata vyžadují správnou výživu. Jejich páníčci se přitom často dopouštějí chyb.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47