Ani v lednu nemusí zahrádkář zahálet aneb do čeho se pustit

 Zahrada 
05. ledna 2020 15:47 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Začít můžete kontrolou plotu a prorůstání větví Depositphotos
Ti, kdo nemají zahradu, si mohou myslet, že v zimních měsících zahrádkáři lenoší a na svůj milovaný kus země se dívají skrz okno, toužebně přitom vyhlížejíc jaro. Ovšem i v nejchladnějším období roku se dá leccos dělat. Péči ocení stromy, ovocné keře a zapomínat nesmíme ani na uskladněné brambory, ovoce či zeleninu.

Někomu se může zdát zimní starost o zahradu zbytečná, ale po přečtení následujících řádků možná změní názor. 

Borka musí pryč

Pokud máte na zahradě ovocné stromy, je leden ideální dobou na ošetření jejich kůry. Měli bychom je totiž zbavit takzvané borky neboli kůry, pod níž se rádi ukrývají různí škůdci nebo výtrusy hub. Na její odstranění existují speciální škrabky, které vám tuto práci usnadní.

Pokud máte zahradu pod sněhem a navíc vám na ní rostou majestátní jehličnany, dbejte na to, aby těžký sníh nezůstával na větvích. Hrozí totiž jejich zlomení, což by zvláště u okrasných stromů byla škoda. Ovšem sníh, který z větví setřepete, nebo jej zametete z chodníků, určitě ze zahrady neodnášejte. Naopak jej přesuňte pod stromy, abyste jim zajistili dostatečnou závlahu. Čtěte také: Nezapomeňte v zimě na zalévání, má to svá jasná pravidla.

Připravte si rouby

Začněte si také připravovat rouby ovocných stromů na jaro. Nařezané rouby by neměly do jara vyschnout, ale ani začít rašit. Ideální je také ovocným stromům ulehčit od suchých a nevhodných větví, aby se mohly ozdravit a v plné síle začít růst. Jejich kmeny pak obalte netkanou textilií, aby je neponičil mráz.

Chraňte keře a záhony

Netkanou textilií překryjte také ovocné keře, jako je například rybíz. Ptáci totiž při hledání potravy často rádi vyklovávají jejich pupeny. Zabráníte tomu jednak jejich překrytím, ale také umístěním krmítka do zahrady, čímž opeřencům zajistíte dostatek krmení. Rostliny, které máte i přes zimu na záhonech, opakovaně překryjte chvojím, aby neumrzly. Pokud naopak dochází k oblevě, pokrývku odstraňte, aby se podloží nezapařilo a nezačalo plesnivět a hnít.

Kontrolujte uskladněné zásoby

Zapomínat bychom neměli na uskladněnou zeleninu a ovoce. Pravidelné kontroly jsou nutné, aby se zabránilo šíření případných skládkových chorob. Napadené plody či hlízy brambor bez milosti likvidujte. Prohlédněte také cibulky a hlízy okrasných květin. Důležité je také pravidelné větrání, zejména ve dnech, kdy se teplota vyhoupne nad nulu.

Projít si také můžete sáčky s osivem a zjistit, zda nemají prošlou expirační lhůtu. Pokud ano, můžete zkusit naklíčit pár seminek, abyste zjistili, zda nebude potřeba koupit nové osivo. Zároveň si vytvořte seznam toho, co budete chtít letos pěstovat a případně si dokupte patřičná semínka. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47