Každoroční povánoční trampoty aneb jak správně zlikvidovat stromek

 Ostatní 
05. ledna 2020 09:46 / Veronika Prášilová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Do popelnice rozhodně nepatří Depositphotos
Pár dnů radosti a pak starost. Tak vypadá každoroční kolorit všech, kteří nedají dopustit na tradiční živý vánoční stromek. Pokud nemáte umělý nebo jste si ještě nepořídili stromeček v květináči, ze kterého byste se mohli těšit i v příštích letech, musíte se o jeho likvidaci postarat.

I tato zdánlivá maličkost má svá pravidla. Pojďte se s námi podívat, jaké jsou možnosti.

Zapomeňte na popelnici

Komunální odpad. Tato možnost se samozřejmě nabízí, ale minimálně v případě společných popelnic byste jedním stromkem zaplnili prakticky celou nádobu, a za to by vás sousedi asi nepochválili. Nebojte se stromek volně položit k popelnici či kontejneru na směsný komunální odpad, odkud jej sveze provozovatel odpadového hospodářství ve vaší obci. Na jeho internetových stránkách byste měli zjistit svozové termíny a postupujte dle pokynů.

I v takovém případě ale postupujte s rozmyslem. Stromek umístěte tak, aby nebránil přístupu k popelnici, nezavazel na chodníku či nezasahoval do vozovky. Myslete také na vítr, který by mohl stromek odfouknout právě například na cestu. Proto bude lepší jej k popelnici dát až v den svozu. Pokud termín propásnete, stromek ještě můžete odvézt do sběrného dvora.

Stromek důkladně odstrojte

Pokud můžete stromek bezpečně spálit v kamnech či krbu nebo jej věnovat sousedům, kteří tuto možnost mají, učiňte tak. Pozor si jen dejte, aby byl stromeček opravdu důkladně odstrojený, aby případné umělé ozdoby nezpůsobily kouř, který by mohl být i zdraví škodlivý. Stromek také můžete nařezat nebo seštěpkovat a použít do kompostu. Větve se dají využít i pro přikrytí záhonů. Čtěte také: Zvíře jako nevhodný dárek: Jak se zachovat a co nikdy nedělat.

Zábava a krmení pro zvířata

Stromky také přijímají některé zoologické zahrady jako krmivo a hračky pro své svěřence. Nejprve si ale zjistěte, zda i vaše zoo tuto možnost nabízí. V každém případě musí být stromek opravdu důkladně odstrojený, protože i jediný háček či jiná zapomenutá ozdoba by mohly zvířatům způsobit velké zdravotní potíže.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve