Pokud se u vás objevují octomilky příliš často, děláte pravděpodobně některou z těchto chyb

 Dům 
03. ledna 2020 15:15 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Otevřený džus a ovoce jsou pro octomilky jako pozvánka Archiv
Čas od času se asi v každé domácnosti stane, že se bůhví odkud vyrojí malé poletující potvůrky v podobě octomilek. Nejsou nebezpečné, ani se vám nepustí do mouky či jiných sypkých potravin. Jsou prostě jen otravné, když kolem vás poletují třeba při sledování televize nebo čtení. Pojďte se s námi podívat, proč se u vás občas ve větší míře objevují.

I v případě octomilek je nejlepší jako obvykle prevence. Zkrátka učinit taková opatření, aby neměly důvod se u vás octomilky vůbec objevit. Postupujte podle našich rad a věříme, že se vám to jednou provždy podaří. 

Octomilky milují ovoce

Největším lákadlem pro tento drobný hmyz je ovoce a zelenina, kterou máte volně položenou na kuchyňské lince nebo na stole. Proto tento způsob uchovávání potravin eliminujte. V případě, že s hejnem malých mušek právě bojujete, ihned potraviny schovejte nebo alespoň zakryjte. Zejména šťavnaté plody jsou totiž pro octomilky solidní zásobárnou energie, díky níž přežívají a množí se.

Když se rojí kolem květináčů

Skoro jako magnet působí na malé mušky také květináče. Tím spíš, pokud dopřáváte rostlinám bohatou zálivku, kdy hrozí, že dochází k mírnému zahnívání kořínků. Takové prostředí je totiž pro octomilky doslova rájem. Stejně jako se u vás téměř zaručeně objeví ve chvíli, kdy budete mít ve váze řezané květiny a vodu uvnitř pár dní nevyměníte.

Pravidelně vynášejte koš

Pokud vás malé mušky poctívají svou návštěvou příliš často, určitě se zaměřte také na to, zda nemíváte v koši vyhozené odpadky příliš dlouhou dobu. I na ty se totiž octomilky velmi rády lepí jako vosa na med. A také jim toto prostředí zakládá na úspěšný rozmnožovací proces. Pokud nemáte odpadkový koš s víkem, zvažte, zda si nepořídit právě takový.

Nenechávejte na lince zbytky

Pokud se do budoucna chcete bez návštěvy tohoto otravného hmyzu obejít, myslete zejména v kuchyni na to, že na lince nesmí zůstávat nejen ovoce snadno podléhající zkáze, ale ani rozkousaný koláč, nedopitá sklenice s džusem nebo třeba nalitý kefír či sklenka vína. A pokud něco z toho nakonec skončí v odpadkovém koši, je třeba zmobilizovat všechny síly a jít s odpadky do popelnice co nejdříve.

Pravidelně kontrolujte zásoby

Pokud si všimnete, že se u vás objevily octomilky, a vy k tomu nevidíte žádný důvod, zkuste se také podívat tam, kde skladujete například jablka či brambory. Stačí jeden nahnilý kousek a jednak je to výzva pro octomilky, jednak by se mohly začít kazit i ostatní zatím zdravé kousky.

Pokud budete postupovat podle výše popsaných rad, máte napůl vyhráno. Teď ještě zbývá poslední věc, zbavit se mušek, které už doma máte. Jak na to, se dozvíte v našem dalším článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008