Vypěstujte si v zimě vitaminovou bombu na svém parapetu

 Dům 
05. ledna 2020 10:44 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Na první sklizeň se můžete těšit už za týden po výsevu Depositphotos
Zima bývá chudá na vitaminy. Vypěstujte si proto vlastní vitaminovou bombu v podobě řeřichy. Poradíme vám, jak na ni.

Čerstvé zeleniny a ovoce bývá během zimy pramálo, většinou z dovozu nebo ze skleníku. Jenomže jim často chybí chuť a vitaminů také nemívají příliš mnoho. Přesto to neznamená, že byste se během zimy museli vzdát kvalitní zeleniny. Některé odrůdy se dají pěstovat nejenom venku v době mrazů, ale také na okenním parapetu. Třeba taková řeřicha. Jde o zázrak nadopovaný céčkem, navíc je rychlerostoucí.

Plná vitaminů

Řeřicha zahradní obsahuje nejenom výše zmíněný vitamin C, který je potřeba především v zimním období, ale také vitaminy skupiny B, E a K. Dále celou řadu prospěšných látek, jakými jsou bezesporu draslík, sodík, vápník, fosfor, železo i jód. To vše ještě doplňuje kyselina askorbová, nasycené mastné kyseliny, riboflavin, éterické oleje a silice s antibiotickým účinkem a také hodně vlákniny.

Je to lék

Vzhledem k bohatému obsahu látek lze řeřichu považovat za lék. Pomáhá posilovat imunitní systém a je také skvělým prostředkem v boji proti chřipce a nemocem dýchacího ústrojí. Kromě toho zlepšuje trávení, příznivě ovlivňuje látkovou výměnu, stimuluje činnost žlučníku a jater, je ideální při potížích s ledvinami a zánětu močového měchýře. Rovněž podporuje tvorbu krve, a tím pomáhá zlepšit krevní obraz. Pokud jste se po Vánocích rozhodli shodit nějaké to kilo navíc, určitě by řeřicha neměla chybět ve vašem jídelníčku. Je totiž skvělým detoxikačním prostředkem. Je to prostě malý zázrak.

Snadné pěstování

Pěstování řeřichy je opravdu velice snadné. V létě si ji můžete dát klidně do truhlíku na balkon, v zimě vám stačí okenní parapet. Semínka řeřichy sejeme hustě na povrch substrátu. Pro zimní období je optimální výsev na plochou misku s buničitou vatou, osvědčily se taká vrstva písku, jemné piliny i několikrát přeložený papírový ubrousek nebo papírová kuchyňská utěrka. Semínky ničím nezasypávejte. Jediné, co potřebují, je dostatečně vlhký substrát a teplota do dvaceti stupňů Celsia. 

Žádné hnojivo

Na první klíčky už se můžete těšit za dva až tři dny a první sklizně se dočkáte už za týden od výsevu. Záleží na podmínkách i odrůdě. Řeřichy existuje totiž několik druhů. Jemně zakadeřené listy má Dánská odrůda, štiplavou chuť zase poskytne odrůda Mega. Rostlinu odstřihávejte těsně nad povrchem substrátu či buničiny. V žádném případě ji ale nehnojte. 

Skvěle doplní každé jídlo

Řeřicha často svou chutí připomíná ředkvičku nebo křen. Čím později rostlinu sklidíte, tím výraznější má svou chuť. Bylinku můžete přidat prakticky do každého jídla, od polévek, pomazánky, skvěle také doplní uzeninu místo oblíbeného křene. Drobounce nasekané listy dokážou skvěle duchutit i pomazánky, zeleninové saláty, omelety nebo vařené brambory či bramborovou kaši. V žádném případě ji ale nevařte, jinak by zhořkla a stejně tak ji nelze sušit. Kromě řeřichy si můžete přes zimu vypěstovat i další druhy zeleniny, kterým neuškodí ani mráz. Více jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008