Jak pečovat o kuchyňské nože, aby byly neustále ostré
S tupým nožem se potraviny hůře krájí. Musíte na něj více tlačit, takže se může stát, že něco nešikovně ukrojíte a poraníte se. Kromě toho, že byste měli nože pravidelně brousit, se nezapomeňte zaměřit i na péči o ně. Díky ní vám totiž nože vydrží ostré mnohem déle.
Výběr nože
Výběr správných nožů je základem k tomu, aby vám vydržely delší dobu ostré. Existují speciální nože ke krájení masa, pečiva či zeleniny. Zjistěte, k čemu je konkrétně každý nůž určený. Neměli byste krájet nožem na pečivo třeba maso a naopak, protože by se rychle otupil.
Neměli byste zapomenout na to, že nože nejsou určeny k jiným činnostem, než ke krájení a čištění potravin. Rozhodně byste s nimi neměli otevírat třeba konzervy, tím je hned otupíte.
Krájení potravin
Kromě správného výběru nožů byste měli dbát i na volbu prkének. Rozhodně byste neměli nic krájet pouze na kuchyňské lince. Otupili byste si nůž a ještě byste si mohli poškodit kuchyňskou desku.
Rozhodně nekrájejte žádné jídlo na keramických či skleněných prkénkách. Vypadají sice vizuálně dobře, ale svůj účel neplní dobře. Pomaleji se nože otupí, když budete potraviny krájet na dřevěných či plastových deskách.
Mytí nožů
Možná se budete trochu divit, ale i umývaní nožů má vliv na to, jak dlouho zůstanou ostré. Nože byste měli opláchnout pod teplou tekoucí vodou nejlépe hned po jejich použití. Mohou na nich totiž zaschnout zbytky jídla, které naleptají jejich povrch.
Další podstatnou informací je, že byste nože neměli nikdy dávat do myčky. Chemické přípravky do myček sice nože dobře vyčistí, ale zároveň poměrně rychle zkrátí jejich životnost.
Skladování nožů
Nože by neměly být skladovány spolu s ostatním nádobím, aby se neotupily. Neměli byste je nechávat v kuchyni volně ležet. Není to bezpečné. Můžete si je na sebe nešťastnou náhodou strhnout a zranit se. Raději si pořiďte, anebo, pokud jste zruční, tak si vyrobte stojan na nože. O tom, jak se správně skladují vajíčka v lednici, se dozvíte zde.