Nasbírejte si v lese tuto odpudivě vypadající houbu. Budete se po ní olizovat až za ušima

 Ostatní 
15. září 2018 10:05 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Aktuální počasí láká do lesů milovníky houbaření Internet
Podzimní les ukrývá mnohá tajemství. Pravidelné a zkušené houbaře udiví už máloco, ale na nás, příležitostné sběrače, čeká v jeho útrobách ještě nejedno překvapení.

Jestli také chodíte jen na jistotu suchohřibů a babek, bedel a klouzků nebo vyhlížíte na pařezech václavky, rádi vám rozšíříme houbařské obzory. Dáme vám tip na houbu, která sice odrazuje už jen svým názvem, natož pak vzezřením, ale na talíři je prostě neodolatelná.

Barva odrazuje, chuť přesvědčí

No řekněte, sáhli byste v lese po černé houbě? A kdyby vám navíc někdo řekl, že se jí přezdívá trumpeta smrti? Ano, teď už mykologové bystří, a pravděpodobně u nich začíná působit Pavlovův reflex. Prostě začínají se jim sbíhat sliny. Aby ne, řeč je o Stročku trubkovitém (lat. Craterellus cornucopioides) - sice houbě vzhledově nevábné, ale o to chutnější. Svoji hrůzostrašnou přezdívku získala právě po svém vzhledu. Ovšem komu se poštěstilo jíst pokrm se stročky nebo například polévku ochucenou sušeným kořením z této výtečné houby, nebude se divit, že v západní Evropě patří mezi nejvyhledávanější mykologické pochoutky.

Se stročky se jídlo mění v lukulské hody

Prakticky nezaměnitelné šedé až černé trumpetky této lahodné houby najdete od pozdního léta až do listopadu především v listnatých či smíšených lesích. Stročky rostou v trsech nebo skupinách a rády se „schovávají“ pod spadaným listím. V kuchyni je využijete úplně stejně jako jiné houby. Můžete je přidat pod maso, do polévek či omáček, nebo je tradičně naložit do sladkokyselého nálevu. Stročky chutnají výtečně jako houbové koření, kdy je jednoduše usušíte a rozdrtíte. Jejich intenzivní chuť a aroma předčí dokonce taková esa, jako jsou praváci. Znalci si z najemno nasekaných stročků připravují falešnou husí krev.

Trumpeta smrti utužuje zdraví

Každý jsme slyšeli o houbovém kubovi, ale ruku na srdce, jedli jste ho někdy? Takže asi ani nevíte, že se toto tradiční české vánoční jídlo neobešlo právě bez těchto nenápadných houbiček. Ty nejen skvěle chutnají, ale navíc jsou i zdraví prospěšné. Prokázaly se jejich antioxidační a dokonce i protirakovinné účinky, stejně jako to, že jsou bohaté na vitamin B₁₂ a minerální látky jako například vápník, zinek nebo selen. A protože je právě jejich čas, vyrazte na procházku a zkuste najít toto černé zlato našich lesů. A pokud chcete uspořádat rovnou celou výpravu za netradičními houbovými poklady, inspirujte se v aplikaci na rozpoznávání hub.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47