Pokud si chcete zvelebit balkon, nyní je ideální čas na promyšlení změn, které můžete provést

 Dům 
21. ledna 2020 16:00 / redakce
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na balkoně nesmí chybět květinová výzdoba Depositphotos
Terasa je pro mnohé předpokojem do zahrady, který může sloužit k relaxaci nebo popíjení ranní kávy. Pokud chcete vaši terasu změnit k lepšímu, je zima ideální čas na promyšlení změn, které můžete provést.

Jestli používáte balkon nebo terasu jako odkládací prostor, před nástupem jarního období ji pořádně ukliďte a odneste vše nepotřebné. I to kolo můžete postavit jinam. Balkon či terasa je váš prostor k odpočinku a dejte sem jen to, co ve vás vyvolá dobrou náladu.

Promyslete styl

Dopředu si rozmyslete, v jakém stylu terasu zařídíte, aby prostor nepůsobil chaoticky. Posledním hitem je kombinace dřeva a kovu, můžete zařídit balkon v romantickém stylu, nebo dát přednost pestrým barvám a moderním materiálům.

Vezměte to od podlahy

Na balkoně či terase je důležitá podlaha. Měla by mít protiskluzovou úpravu a také vybírejte takovou, jejíž údržba je snadná. Můžete zvolit dlažbu, venkovní dřevěnou podlahu i umělý trávník. Trávník nemusí mít jen zelenou barvu, vybrat si můžete barvu kávovou, limetkovou nebo levandulovou. Také si můžete vybrat z několika délek a hrubosti vlasu.

Odolný nábytek

Máte-li terasu velkou a zastřešenou, pak můžete koupit nábytek z masivního dřeva. V opačném případě budete muset sáhnout po plastu nebo umělém ratanu. Ten se stal v poslední době velmi oblíbený. I na ten nejmenší balkon nebo terasu dokážete vměstnat stůl a dvě židle. Stolečky se pro malé balkony vyrábějí v menších rozměrech, nebo v půlkruhovém provedení, které snadno přisunete ke zdi, čímž ušetříte prostor.  Současný trh nabízí nespočet možností. Dokonce i stoleček připevněný ke zdi, který můžete sklopit.

Zelené není nikdy dost

K venkovnímu posezení patří květiny. Zeleň dokáže navodit pocit přírody. Základem by měly být trvalkové druhy. Mezi dřeviny vhodné na balkon patří vrby, jalovec, hortenzie. Do větších květináčů můžete zasadit i jedlé keře, maliny, ostružiny, rybíz a borůvky. Hodně místa ušetří, když truhlíky zavěsíte do výšky. Další možností jsou stojany, které zakryjí nevzhledné stěny. Tradičním místem na truhlíky je samozřejmě zábradlí. Truhlíky musejí být dobře připevněné, aby je silný vítr neshodil na nic netušící chodce pod balkonem.

Houpací síť

Houpání k terasám patří. Stačí mít po ruce šikovného kutila, který vám na balkoně připevní závěsné křeslo. Dále čtěte: O dřevěnou terasu se musíte před zimou postarat. Bez údržby ji můžete nevratně zničit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008