Korková podlaha se snadno udržuje a vydrží dlouhé roky. Pokládku zvládnete sami

 Dílna 
27. dubna 2020 07:07 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Korková podlaha vypadá dobře Internet
Korkové podlahy vypadají velmi hezky, v interiéru navozují pocit tepla. Navíc se snadno udržují a při základní péči vám pak vydrží po celé roky. A pokud jste zruční, zvládnete sami i její pokládku.

V prvé řadě musíte zjistit, kolik materiálu budete potřebovat. K celkové výměře místnosti je vhodné připočíst asi 5 % na prořezy. Vždy však záleží na členitosti místnosti, ve které budete podlahu lepit.

Než se do pokládky pustíte, zkontrolujte si, zda je krytina v pořádku. Lehké odstínové rozdíly či diference ve struktuře jsou normální, neboť korek je přírodní materiál. Před instalací podlahy korkové dlaždice vyjměte z fólie a nechejte je asi 48 hodin stabilizovat při pokojové teplotě. Pamatujte také na to, že vlhkost podkladu pro lepení by měla být nižší než 2,5 % CM a teplota by během instalace neměla klesnout pod 18 °C.

Úprava povrchu podkladu

Velmi důležitý je rovný, pevný a suchý podklad, beze spár, výstupků a nečistot. Vinyl, linoleum nebo původní korkové dlaždice je nutno odstranit. Betonové podlahy je potřeba vyrovnat kvalitními samonivelačními stěrkami. Norma stanovuje nerovnost na 2 délkové metry ± 2 mm.

Pokládka

Místnost si rozdělte pravoúhlým křížem na čtyři plochy. Založte první dlaždice do středu místnosti a dále postupujte systémem „schody“ směrem ke zdi. Korkové dlaždice lze lepit "na kříž" nebo "cihlovým způsobem" přes sebe. Při cihlovém způsobu instalace je vždy nutné ve zvýšené míře dbát na správné vyrovnání sousedících dlaždic.

Lepení korkových dlaždic

Pro lepení korkových lepených podlah doporučují odborníci použít kontaktní lepidla. Lepidlo nanášejte válečkem celoplošně na obě styčné plochy - jak na dlaždice, tak i na podlahu. Po zavadnutí dlaždice položte a zaklepejte gumovou paličkou. Větší plochy je vhodné zaválcovat kovovým válcem. Doba zavadnutí závisí na vrstvě lepidla, teplotě, vlhkosti a míře proudění vzduchu. Zavadnutí se pozná tak, že lepidlo je stále lepkavé, ale již neulpívá na prstech a barva se stane transparentnější.

Lakování prodlouží životnost

Pro dosažení dlouhé životnosti korkové lepené podlahy bez povrchové úpravy je nezbytné tuto podlahu po pokládce přelakovat. Instalovanou podlahu je nejprve nutné důkladně zbavit nečistot vysavačem. Na suchou a vyčištěnou podlahu se v jedné vrstvě aplikuje základní lak. Vrstva je pochozí cca po 4 hodinách. Na vrstvu základního laku se aplikuje ve 2 - 3 vrstvách vrchní jednosložkový lak s efektem matný, polomatný či lesklý, dle požadovaného výsledného efektu. Pozor, mezi jednotlivými vrstvami laku je nutné nechat rozestup 24 hodin.

Plné zatížení podlahy je možné až za 7 - 8 dní. Do té doby je nutné se k podlaze chovat velmi šetrně a neumísťovat na ni nábytek či koberce, aby nedošlo k otisku ploch do laku. Jednotlivé vrstvy laku aplikujte vždy suchým válečkem s nízkým vlasem určeným pro práci s laky na vodní bázi. Široké využití mají v domácnosti i korkové zátky, inspirovat se můžete v našem článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod