Mezi nejoblíbenější druhy akvarijních ryb patří neonky, parmičky nebo bojovnice

 Mazlíčci 
23. dubna 2020 14:31 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé rybičky hledají světlo a jiné tmavší koutek Depositphotos
Ne každý má slabost pro psa nebo pro kočku. Pokud chcete domácí zvíře, se kterým nebudete muset denně chodit ven, pořiďte si třeba rybičky. Mezi nejoblíbenější druhy patří neonky, parmičky nebo bojovnice.

Některé rybičky vyžadují pozornost, jiné jsou raději samotné. Dalším se lépe žije v páru, jiné mají raději celé hejno. Některé preferují světlo, na druhé straně se najdou i takové, které se pohybují spíše v tmavém prostoru. Některé se rády pohybují u dna, jiné plavou na povrchu.

Pár druhů

Před nákupem rybiček proto zvažte, co od nich budete očekávat. Nejlépe se poraďte s odborníkem. Pokud začínáte s chováním rybiček, neukousněte si zbytečně velké sousto. Pro začátek si pořiďte jen pár druhů ryb a u nich se naučte, co všechno je potřeba. Potom uvidíte, jestli se tomu budete věnovat i dál.

Pamatujte si jedno důležité pravidlo. Každá ryba by měla mít na centimetr své tělesné velikosti v akváriu dva až tři litry vody. Rybičky nekupujte najednou. Potřebují čas na to, aby se aklimatizovaly. Dejte jim třeba čtrnáct dní, než jim do akvária nastěhujete někoho dalšího.

Na první příčky se v oblíbenosti řadí bojovnice pestrá. Vypadá pěkně, zejména samci, kteří jsou více barevní. Musíte si ale dát pozor, protože nesnesou jiné samce. V opačném případě riskujete, že to jeden z nich odnese. Samičkám se naopak daří, když je jich více. Hnízdo s jikrami střeží samec, který může být agresivní i směrem k samici.

Oblíbenou rybičkou je neonka červená, která bude výrazná v akváriu, nebo neonka obecná. Neonky se rády schovávají, proto je potřeba jim vytvořit bezpečný koutek. Když je v přírodě ohrožuje predátor, semknou se v jednom hejnu. V akváriu ale takovou situaci nejspíš neuvidíte. Neonky jsou ale náchylné k nemocem. Proto potřebují čistou vodu a stejnou teplotu. Proto musíte mít dobrý filtr a topení.

Likviduje řasy

Dalším druhem je parmička černopruhá. Sice není na první pohled nijak zajímavá, ale živí se rostlinnou potravou a likviduje řasy. Rostlinnou potravou se živí také krunýřovec mnohoostný, který stejně jako parmička bude odstraňovat řasy.

Oblíbená je také skalára amazonská. Nejlepší je pro ni voda s více než 25 stupni Celsia. Ryba má hezké ploutve, ale musí na ně být prostor. Proto by mělo být akvárium větší a mělo by měřit alespoň metr na délku a půl metru na výšku. Skaláry se hodí k neonkám, v akváriu jich ale nemějte víc než deset. O chybách při pořízení akvária jsme psali zde.

Témata: rybičky, akvárium, voda
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve