Nasaďte si barevné letničky, které rozzáří vaši zahradu. Musíte je ale umět zkombinovat

 Zahrada 
26. dubna 2020 14:56 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Existují různé druhy letniček  Depositphotos
Letničky žijí pouze jednu sezonu, takže příští rok si budete muset pořídit nové. Můžete si je zasadit na zahradu i do truhlíku. Hodí se zejména pro ty z vás, kteří si každý rok chtějí květiny obměňovat. Většina z nich je barevná, takže vám rozzáří zahradu, balkon i okna. Přečtěte si, jak si letničky vybrat.

Letničky jsou královnami zahrad. Existuje mnoho druhů, které mají různé velikosti, tvary a barvy. Výhodou je, že pečovat o ně zvládne i začátečník. Pořiďte si sazenice a pusťte se do toho. Duben a květen jsou pro sázení letniček ideální měsíce.

Výběr kombinace letniček

Předtím, než letničky zasadíte, byste si měli dobře rozmyslet, jaké druhy si pořídíte a jak je na zahradě uspořádáte. Nepořizujte si je bezmyšlenkovitě. Každá letnička má svá specifika. Některé letničky kvetou spíše v jarních měsících, jiné v létě a další i na podzim.

Můžete je zkombinovat tak, aby v žádném období nebyla vaše zahrada bez barevných květů. Myslete i na to, že letničky mají různé velikosti. Ty malé byste neměli sázet za ty velké, protože jinak by nemuseli jít vůbec vidět.

Pěstování letniček

Péče o letničky není nijak náročná. Květiny potřebují pravidelnou zálivku. Na jaře je nemusíte zalévat každý den, ale v létě už rozhodně ano. Nezapomínejte na výživu. Hnojte letničky zhruba jednou týdně. Měli byste pravidelně odstraňovat odkvetlé květy.

Druhy letniček

Iberka

Iberka má krásné bílé květy. Můžete ji nasadit na záhon na přelomu dubna a května. Hodí se i na skalku. Nejlépe se jí daří na slunném stanovišti.

Krásenka

Krásenka je oblíbená květina. Má oproti některým letničkám výhodu. Stačí, abyste ji zasadili jen v jednom roce, a ten další už vám vyroste sama. Množí se totiž samovýsevem. Nasaďte ji na počátku května.

Kosmatec 

Kosmatec nasaďte na konci května. Letnička otevírá své květy, jen když na ni dopadají sluneční paprsky. Na noc se zavírají. Kosmatec je velmi nízký, ale krásně barevný.

Třapatka

Třapatka má většinou žlutooranžové květy. Kromě toho, že oživí zahradu, má i léčebné účinky. Jde o poměrně oblíbenou bylinu. Zasaďte ji na slunné stanoviště zhruba v polovině května. Jde o vysokou letničku.

Černucha

Černucha se sází v dubnu. Množí se samovýsevem, takže stačí, když ji nasadíte jen jednou a další rok vám vyroste znovu. Potřebuje slunné stanoviště. Dále čtěte: Vypěstujte si vlastní minimeruňky. Můžete je umístit i na balkon.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008