Nezapomínejte na revize, i když nejsou povinné. Vyplatí se to

 Dům 
25. dubna 2020 17:54 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kontroly budou zajímat zejména pojišťovny Depositphotos
Ať už jste hrdým majitelem domu nebo bytu, měli byste mít na paměti, že takové vlastnictví s sebou nese nejen řadu výhod, ale i povinností. Jednou z nich jsou povinné revize, kterým se rozhodně nevyplácí vyhýbat.

Pojďme se společně podívat na vybrané, na které byste určitě neměli zapomenout.

Proč jsou důležité

Nejčastěji se jedná o revize elektrických a plynových zařízení či revize a čištění komínů. Možná si řeknete, že takové kontroly nejsou povinné.

To je sice pravda, ale v případě, že u vás doma dojde k události, kterou bude řešit pojišťovna, budou se její likvidátoři zajímat jako první právě o provedené revize. V krajním případě může pojišťovna odmítnout pojistné plnění a finanční zodpovědnost zůstane v plné výši na vás nehledě na sjednanou pojistku.

Nechte si zkontrolovat rozvody

Jste-li vlastníkem bytu, pravidelná revize elektrických rozvodů není vyžadována. Je však doporučována, a to v intervalu jednou za pět let. Je to vaše záruka toho, že máte vše v pořádku, že se doma můžete cítit bezpečně a že v případě vzniklé škody nebude pojišťovna dělat problémy.

Stejné podmínky platí, jste-li majitelem domu. V tomto případě je však důležitá revize bleskosvodu neboli hromosvodu. Máte-li toto elektrické zařízení pořízené do 1. února 2009, je u něj vyžadována revize jednou za pět let. Pouze u objektů z hořlavých materiálů je tato frekvence každé dva roky. Máte-li bleskosvod zřízený po uvedeném datu, je u něj důležitá vizuální kontrola jednou za dva roky a celková revize po čtyřech letech.

Jak je to s plynem?

Jste-li vlastníky rodinného domu či bytu a využíváte-li v nich plyn, ani v tomto případě není revize vyžadována. Ve vlastním zájmu byste ale tyto kontroly měli jednou za tři roky absolvovat, jelikož vám razítko od revizního technika může ušetřit spoustu trápení a také peněz.

Kominík nejen pro štěstí

Četnost kontrol čištění a revizí komínů závisí na výkonu spotřebiče paliv a na skupenství paliva, které používáte. Nejčastěji jsou u pevných a kapalných paliv ty s výkonem do 50 kW, u nichž je nezbytné čistit komín třikrát ročně. Výjimku mají kotle na pevná paliva se sezonním provozem, kde stačí čištění dvakrát ročně.

Každý rok je třeba navíc kontrolovat spalinové cesty, a vybírat z nich tuhé znečišťující části a saze. U plynových kotlů a vyvložkovaných komínů stačí uvedené procedury provádět jednou za rok.

Máte-li zařízení s výkonem přes 50 kW, tak v případě užívání pevných paliv je třeba uvedené procedury provádět dvakrát ročně. U plynných a kapalných paliv pak jednou ročně. Pokud máte komín, který nepoužíváte, pak u něj revizi nepotřebujete. Je však povinné mít u něj cedulku „mimo provoz“. Čtěte také: Nezapomeňte vyměnit starý kotel, již brzy jim odzvoní a vystavujete se pokutě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47