Jak si poradit se škůdci a chorobami muškátů, kvůli kterým mohou květiny i uhynout

 Zahrada 
28. dubna 2020 09:05 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Pěstování muškátů není obtížné  Depositphotos
Muškáty jsou v českých domácnostech velmi oblíbené. Narazíte na ně téměř všude. Není divu. Vypadají hezky, ozdobí každý parapet a péče o ně není příliš náročná. Potíž může nastat, když pelargonie napadne nějaká choroba či škůdce. Rozpoznejte je včas, abyste je mohli zlikvidovat předtím, než muškáty nenávratně poškodí.

Muškáty potřebují hodně světla, pravidelnou zálivku a dostatečnou výživu. Díky náležité péči vám mohou krásně vykvést. Mohou je však postihnout choroby a škůdci. Pokud nechcete mít doma pelargonie bez života, budete si muset s parazity poradit.

Choroby

Kadeřavost muškátů

Kadeřavost pelargonií je onemocnění, které se vyskytuje hlavně v jarních měsících. Přenáší ji savý hmyz. V největším ohrožení jsou mladé listy. Kadeřavost se zpočátku projevuje drobnými a zažloutlými skvrnami na listech. Ty později zhnědnou a začnou se deformovat a trhat.

Kadeřavost se nejčastěji projeví, když jsou muškáty umístěny velmi blízko u sebe na vlhkém místě. Pelargonie uzdravíte tak, že je umístíte na stanoviště plné světla. Zlikvidujte hmyz, který se okolo nich pohybuje, a nakonec je seřízněte. Brzy vám vyraší nové a zdravé listy.

Botrytida

Botrytida se mimo jiné nazývá šedá plíseň. Jde o poměrně běžnou chorobu, která postihuje pelargonie. Nejvíce se rozšiřuje na jaře a na podzim. Postihuje květy, listy i stonky. Rostlina je pokrytá šedobílým povlakem. Vzniká opět ve vlhkém prostředí. Rostlinu můžete uzdravit tak, že ji předěláte na suché stanoviště a pořídíte si ochranný přípravek proti plísním na muškáty.

Rez muškátů

Rez muškátů se objevuje často na listech pelargonie páskaté. Na rubu listů vzniknou tečkovité bledé skvrny. Většinou se velmi rychle rozšiřují a žloutnou. Následně hnědnou a usychají. Na líci listů se skvrny vyskytují později. Pokud nezakročíte, rez způsobí úplnou ztrátu listů a uhynutí rostliny.

Škůdci

Molice muškátová

Molice muškátová se řadí mezi nejrozšířenější škůdce pelargonií. Jde o savý hmyz, který se přisaje na spodní stranu listů. Pokud ji brzy nezlikvidujete, napadené listy začnou usychat a opadávat. Stonky muškátů nakonec zůstanou zcela holé.

Existuje hned několik druhů přípravků, které molici zničí. Pokud nechcete na své květiny používat chemii, zkuste se hmyzu zbavit s pomocí česneku. Oloupejte ho, rozřízněte stroužky na poloviny a umístěte je do substrátu.

Mšice muškátová

Mšice je za molici často zaměňována. Molice se však přisává pouze na listy, zatímco mšice se uchycuje i na stoncích. Kvůli ní se stonky pelargonie začnou kroutit a květy uschnou. Bojovat s nimi můžete podobně jako s molicemi. Dále čtěte: Vyrazte na fialky. Pomáhají proti stresu a dráždivému kašli.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod