Parmička čtyřpruhá je jedna z nejvýraznějších a často chovaných rybiček

 Mazlíčci 
27. dubna 2020 12:09 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Parmičky potřebují čistou vodu a rostliny Depositphotos
Jednou z nejčastěji chovaných a nejvíce výrazných rybiček je parmička čtyřpruhá. Nejlepší je mít ji v hejnech zhruba po deseti i více kusech. Vhodná není pro úplné začátečníky, protože je potřeba se často starat o akvárium a jakákoliv maličkost může vést ke zdravotním problémům.

Rybka je velká kolem pěti centimetrů a pořídíte ji za desítky korun jednu. Teplota vody musí mít od 22 do 26 stupňů Celsia. Voda v akváriu musí být čistá a čirá, což je pro tento druh rybiček nutností. I malé množství jednobuněčných živočichů ve vodě může znamenat nebezpečí. Problémy způsobuje například zákal nebo vyšší obsah dusíkatých látek. Akvárium by mělo být přiměřeně velké s prostorem pro plavání a s rostlinami. Velikost by měla být s kapacitou vody minimálně 30 litrů, nejlépe ale 50 litrů.

Velké hejno

Parmičky rády odpočívají netypickým způsobem hlavou dolů. Pokud si rybičku pořídíte, vezměte nejméně osm kusů. V lepším případě ale nakupte pro větší akvárium klidně i desítky těchto rybiček. Vytvoříte spokojené hejno, které vás okouzlí proplouváním akváriem. Čím větší hejno budete mít, tím více budou rybky spokojené. Rybky jsou čilé a rády plavou a také okusují ploutve pomalejším rybám.

Setkat se můžete s několika barvami od žluté s černým okem přes bílou s červeným okem až po sytě červenou nebo růžovou a sametově zelenou. Samci jsou menší a štíhlejší a nabízejí více barev než samičky. Pohlaví byste měli rozeznat na první pohled, spolehlivě se dá rozeznat ale až tak po půl roce života. Samci mají prsní ploutve červené, samičky bez barvy. Samci mívají dále červené zbarvení ploutve i u hřbetu a ocasu.

Všežravci

Rybičky se dožívají pěti až šesti let. Přijímají všechny druhy potraviny od vloček přes granule až po živé tvory. Parmičky se nehodí k dlouhoploutvým rybám a rybám, které mají raději klidné prostředí jako například závojnatka nebo skaláry. Pokud je chcete chovat s dalším druhem, zvolte proto stejně aktivní a rychlé ryby. O chovu klauna očkatého jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod