Betonové stěny v bytě jsou v kurzu. Udělejte si je sami a bez betonu

 Dům 
28. dubna 2020 08:22 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Betonové stěny vypadají dobře Internet
Milovníci industriálního stylu vědí, že ten správný šmrnc interiéru zařízeném v tomto duchu se neobejde bez alespoň jedné betonové stěny. Betonový vzhled ale vypadá dobře i v jinak laděných bytech. Dobrou zprávou je, že díky novým technologiím můžete tento neotřelý designový prvek vytvořit i sami a dokonce i bez betonu.

Pohledový beton v interiéru je trendem už několik let. Pokud jste tomuto vzhledu také podlehli, poradíme, jak jej ve vaší domácnosti vytvořit i svépomocí.

Betonová stěrka

Nejpopulárnější metodou, jak si doma vytvořit pohledový beton, jsou stěrky. Imitaci betonu obstará pouze tenká vrstva stěrky o síle několika milimetrů, která dokáže přilnout k jakémukoliv hladkému a pevnému povrchu. Její přednosti jsou především odolnost (i proti vodě), velmi snadná údržba a možnost výběru téměř jakékoliv barvy či odstínu. Také díky mnoha možnostem aplikace bude váš interiér vždy unikátní.

Nejen na zdi

Vzhledem k tomu, že kvalitní cementové stěrky lze aplikovat i jinam než jen na stěnu, musíte si předem dobře promyslet, jakému povrchu betonový vzhled propůjčíte. Hodí se totiž také na podlahu, ale i jinam – do koupelen, sprchových koutů, na kuchyňské linky či barové pulty. O tom, na co si dát při výběru stěrky pozor, se dočtete v našem článku zde.

Betonová barva

Betonovu stěnu můžete vytvořit také pomocí speciální barvy. Než se pustíte do práce, musíte si pořídit vhodnou nátěrovou hmotu. Záleží samozřejmě na výrobci, ale většinou vám 10litrové balení vystačí na 12 až 17 m2, takže pokud se chystáte ozvláštnit jen jednu stěnu pokoje, bohatě s ním vyjdete. Po ruce ale musíte mít i další věci:

  • penetrační nátěr
  • špachtli
  • hladítko
  • maskovací pásku a fólii na zakrytí podlahy
  • míchátko

Neředit, promíchat

Barvu s betonovým efektem nemusíte ředit ani dobarvovat, stačí promíchat. Zato stěna bude chtít trochu připravit. Očistěte ji a napenetrujte. Penetrační nátěr doporučují odborníci i před klasickým malováním, sjednotíte tak nasákavost stěny. Podle toho, jaký zvolíte postup, získáte různý efekt.

  • Efekt hrubého betonu vytvoříte pomocí benátského hladítka (s „houbičkou“). Barvu nanášejte ve větší tloušťce, po nanesení obtiskáváním hladítka vytvořte hrubou strukturu, kterou nakonec jemně uhladíte.
  • Efekt taženého betonu vytvoříte pomocí klasického hladítka. Strukturu vytváříte samotným nanášením v tenčí vrstvě.
  • Pro efekt betonových kvádrů si na zeď nejdřív načrtněte, jak velké kvádry chcete vytvořit. Pokud přetáhnete i na maskovací pásku na okrajích, získáte body, podle kterých se můžete po nanesení barvy orientovat. Barvu naneste v silnější vrstvě a nechte ji částečně zavadnout. Potom do ní plochým šroubovákem vytlačte hrany kvádrů.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve