Při zalévání pokojových květin vám pomůže obyčejná špejle

 Dům 
22. června 2020 09:12 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na zalévání pokojovek neexistuje univerzální manuál Depositphotos
Jak často zalévat pokojové rostliny? To je něco, na co neexistuje univerzální odpověď. Nicméně pomoci vám může několik pravidel, díky nimž to poznáte.

Když si koupíte novou rostlinu do bytu, bývá většinou krásná a plná květů. To se během několika týdnů může rapidně změnit. Na vině bývá obvykle špatná péče, ať už přehnaná nebo nedostatečná. Každá rostlina má totiž trochu jiné nároky na zálivku i další potřeby. Existují určité zásady, které je potřeba znát. Jaké to jsou?

Méně je někdy více

To je zlaté pravidlo, kterým byste se měli řídit i v případě zalévání pokojovek. V žádném případě byste neměli květinu držet v neustálém vlhku. To totiž vede k uhnívání kořenů, které připravujete o kyslík. Nejčastějším projevem přelití jsou nažloutlé svěšené listy.
Vhodnější je zalévat rostliny s delším časovým rozestupem a intenzivně, aby se voda dostala i ke spodním kořenům. Pokud vám přebytečná voda steče do misky, vylijte ji. 

Test špejlí

Pokud chcete mít jistotu, že je opravdu čas na zálivku, udělejte si jednoduchý test pomocí špejle. Tu zapíchněte do květináče a pokud ji vytáhnete obalenou zeminou, květina má vody dostatek. Jestli bude naopak suchá, je čas na zálivku. To, co byste měli také dodržovat, je to, zda rostlina potřebuje zálivku ke kořenům nebo do misky. 

Zálivka dle roční doby

Jinou zálivku potřebují rostliny na jaře či v létě, jinou během zimních měsíců. Na jaře stačí zalévat jednou týdně, v létě můžete podle vlhkosti substrátu jednu zálivku přidat. Pokud se chystáte na dovolenou, můžete použít triky, díky nimž rostliny budou mít dostatek vody. Jaké to jsou, jsme psali zde. Na podzim přejděte na méně častý režim a přes zimu nechejte rostliny odpočívat. Zálivka jim stačí zhruba jednou za dva týdny. To, co ovlivňuje frekvenci zalévání, je také umístění rostlin. Květiny umístěné na jižní straně potřebují mnohem více vody než ty na východní nebo severní straně. 

Řiďte se listy

V neposlední řadě mají vliv na intenzitu zálivky i samotné rostliny. Ty totiž vylučují svými póry páru a tím přirozeně zlepšují mikroklima v bytě. Čistě logicky tedy velké rostliny s velkou plochou listů vyžadují vyšší zálivku než rostliny s menšími či kožovitými listy. Voda na zálivku by měla být odstátá nebo dešťová, ideálně pokojové teploty.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hvězdy se podělily se svými fanoušky o „nezapomenutelný piknik“

Styl

Skvělý asijský trik, díky kterému už nikdy rýži nerozvaříte

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím