Pes může být dobrým parťákem i pro alergiky, rasu je však třeba vybírat obezřetně

 Mazlíčci 
22. června 2020 13:25 / Klára Kučerová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Alergie na čtyřnohého mazlíčka dokáže potrápit Depositphotos
Pes je jedním z nejoblíbenějších domácích mazlíčků na světě. Důvodů, proč si pořídit čtyřnohého člena domácnosti, může být několik. Pomáhá například zahnat samotu a jsou skvělými parťáky nejen do nepohody. Pokud trpíte alergií na psy, nemusí to nutně znamenat, že jste o tuto možnost přišli. Je však třeba před jeho pořízením vzít v potaz několik věcí, včetně rasy psa.

Pokud patříte mezi milovníky čtyřnohých mazlíčků, a přesto bojujete s alergií, může být pořízení specifické rasy správnou volbou. Existují totiž plemena, která jsou vhodná pro lidi s citlivějším imunitním systémem.

Předcházejte alergickým reakcím

Prvotní volbou by měla být tzv. bezsrstá plemena. Jak už název napovídá, jejich charakteristickým znakem je absence srsti buď na většině těla, nebo alespoň z větší části. I z tohoto důvodu mohou být plemena vhodná k alergikům. Péče o tyto rasy vyžaduje pravidelné koupání či otírání kůže. Zejména v létě je třeba mazat kůži krémy s UV filtrem chránící před spálením. V zimě zase vhodně zvoleným oblečkem. Mezi typické představitele těchto plemen patří peruánský naháč, mexický naháč či americký bezsrstý naháč.

Jako hypoalergeničtí se někdy uvádějí psi, kteří nespadají do kategorie bezsrstých psů. Toto označení však není zcela přesné, jelikož neexistuje pes, který by byl zcela bez alergenů. Jde však o plemena, která tolik nelínají a nepouští ze sebe příliš snítek a prachu. Řadí se mezi ně například čínský chocholatý pes, jenž je jinou variantou pro naháče. Jeho tělo je hladké. Srst tvoří převážně chocholka na hlavě a na tlapkách. Dále yorkšírský teriér, bišonek či maltézský psík. Abyste co nejvíce předešli alergickým reakcím, je nutné o psa pečovat pravidelným koupáním a vyčesáváním srsti.

Když zbožňuje vodu

Ze středních plemen může být vhodným psím parťákem portugalský vodní pes, jehož srst postrádá podsadu a nelíná. Abyste předešli hromadění alergenů, je třeba psa pravidelně vyčesávat a koupat. Výhodou je, že tato rasa miluje vodu. Jeho kořeny totiž sahají až k Pyrenejským poloostrovům, kde pomáhal rybářům na lodích. Plemeno proslavil bývalý prezident Spojených států amerických Barack Obama, který vlastní dva vodní psy.

Alergii na psy však nemusí způsobovat jejich srst. Mezi další spouštěče patří například psí sliny, alergeny uchycují se v srsti, jako jsou pylová zrnka či prach nebo odumřelé šupinky kůže. Významnými faktory jsou také roztoči žijící v srsti psa či psí moč. I proto je důležité naučit psa správným hygienickým návykům.

Vhodná je konzultace s lékařem

I přesto, že se rozhodnete pořídit si psa vhodnějšího pro alergiky, ani to nemusí být zárukou úspěchu. Každý pes je jiný, a tak je dobré strávit se štěnětem co nejvíce času ještě před jeho pořízením. Každý dobrý chovatel by měl potenciálnímu majiteli tuto možnost umožnit. Jedině tak je možné zjistit, jak organismus na danou rasu reaguje. Zvážit nového člena domácnosti je v hodné i v závislosti na intenzitě alergie. Vhodné je také vše konzultovat s lékařem alergologem. Psali jsme také: Úklid nejen doma, ale i v mysli. Metoda KonMari si získala příznivce po celém světě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod