Jak pečovat o vodu v bazénu, abyste se vyhnuli zdravotním rizikům

 Ostatní 
24. června 2020 09:02 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vodním radovánkám předchází pravidelná údržba JumpStory
Letošní léto mnozí kvůli obavám z koronaviru nebudou chtít trávit na veřejných koupalištích. Prodejci zahradních bazénů si mnou ruce, Kdo má tu možnost, bude nejspíše uvažovat o jeho pořízení. Vedle vodních radovánek vás ale čeká i jedna nepopulární, leč neméně důležitá věc – správná péče o vodu v bazénu.

Spolu s pořízením bazénu, a nezáleží na jeho velikosti, byste si měli osvojit několik pravidel, abyste si vodní hrátky užili v čisté a zdravé vodě.

Nepodceňujte zdroj vody

Ačkoli klimatické podmínky posledních let příliš nenahrávají tomu, abyste si bazén napouštěli pitnou vodou, pokud to bude přece jen trochu možné, volte k jeho napuštění právě tento zdroj. Postupujte při tom pozvolna, abyste eliminovali riziko, že vám do bazénu přitečou kvůli velkému proudu i nějaké nečistoty z hadice či potrubí. Je také lepší vodu napouštět večer. Vyhněte se také napouštění bazénu vodou z potoků či neprověřených studen, jelikož by jejich nepoměr obsahu minerálů a kovů mohl začít způsobovat usazování vodního kamene či nežádoucí hnědé zabarvení vody.

Kontrolujte správné pH

Nezapomeňte dbát na to, aby voda měla ideální pH mezi 7,0–7,4. Pokud tuto hodnoty překročíte, účinnost dezinfekce se snižuje a navíc může voda nepříjemně zapáchat chlorem. Nižší pH naopak způsobuje dráždění očí a pokožky, stejně jako korozi kovových částí bazénu.

Bazénová chemie s rozumem

Neopomeňte si pořídit potřebnou bazénovou chemii, s níž to ale v žádném případě nepřehánějte. Rozhodně je vhodné dodržovat návod k použití, protože příliš mnoho takových prostředků může způsobit zdravotní komplikace, stejně jako vám může zničit plavky. Nevyplatí se ale ani šetřit, jelikož cílené zmenšování dávek vede k tomu, že se vám ve vodě začnou množit viry a bakterie, které rovněž mohou vašemu zdraví nepříjemně zavařit.

Jak se vysává pod vodou

Důležité je však nezapomínat na to, že ani bazénová chemie není všemocná a během sezony bude vodu třeba minimálně částečně obměnit. Je dobré jednou za čas část nádrže odpustit a doplnit ji čistou vodou. Aby voda vypadala dobře a váš bazén se nezanášel nečistotami, zkuste popřemýšlet o pořízení bazénového vysavače, ať už bude manuální či plně automatický. Čtěte také: Jak perfektně vyčistit bazén vodním vysavačem.

I bazény spí pod peřinou

Na noc je vhodné bazén přikrývat krycí plachtou, která zabrání zanášení vody prachem, hmyzem, pylem či dalšími nečistotami z okolních stromů. A pokud vám sem tam nějaký kousek na hladině uvízne, odstraňte jej pomocí síťky, aby se vodě nezačal rozkládat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve