Nenáročné pěstování. Zkrášlí každý balkon, skalku, ale třeba i starou botu

 Zahrada 
11. července 2020 08:03 / Veronika Prášilová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Překvapí vás množstvím tvarů a barevných variací Depositphotos
Zkrášlí každý parapet, balkon, skalku, ale třeba i starou botu. Ač jde o tlustolistou rostlinu, roste překvapivě rychle a rozrůstá se ještě rychleji. Když k tomu připočteme naprosto minimální péči a mnoho barevných a tvarových variací, vyjde nám ideální dekorativní rostlina. Seznamte se s netřesky.

Dá se říci, že čím méně péče netřeskům poskytnete, tím více se vám odvděčí bohatým růstem. A možná vás překvapí, že nádherně rozkvétají.

Netřesk není jen zelený

To nejdůležitější, co netřesk ke svému růstu a kvetení potřebuje, je dostatek slunečního svitu a lehká propustná zemina. V ní se velmi snadno objeví květní lodyha, jejíž okolí budou tvořit přízemní růžice s dužnatými lístky. Ačkoli nejznámější netřesk má zelenou barvu, věřte tomu, že snadno seženete také druhy, které jsou namodralé, fialkové či dokonce červené.

Na skalce i na střeše

Tyto sukulentní rosliny se dříve pěstovaly zejména na skalkách, ovšem v poslední době si získávají oblibu zejména tam, kde je třeba ozvláštnit městský či zahradní mobiliář. Není tudíž výjimkou, že při svých procházkách narazíte na různé přístřešky, jejichž střechu ozeleňuje právě koberec netřesků. A stále častěji po nich sahají také milovníci dekorací, kteří hledají vhodné rostliny do truhlíků, květináčů a jiných nádob umístěných na slunných místech.

Téměř bezstarostná péče

Tento sukulent jako jeden z mála dokáže růst skutečně jen s minimem vaší péče, a to pouze s občasným dodáním zálivky. Dobře se mu daří také na větrné straně a vůbec v místech, která jsou pro jiné rostliny považována za extrémní. Pokud i vás tyto různobarevné nenáročné růžičky zaujaly, zkuste například ve sklepě či na půdě vyhledat nádobu, kterou byste mohli využít k dekorativním účelům, ale prozatím jste pro ni nenašli vhodné uplatnění. Čtěte také: Sukulenty jsou krásné rostliny, které zvládne vypěstovat i úplný začátečník.

Ujme se i ve staré botě

Skvěle vypadají například staré konvičky či kameninové hrnce obrostlé těmito sukulentními růžičkami, kterých existuje více než čtyřicet druhů. A ať už se rozhodnete například pro čistě zelené odrůdy nebo například červenohnědé netřesky, věřte, že už za několik málo týdnů bude vaše zahrada, balkon či terasa ozvláštněna fantastickou a přitom velmi nenáročnou dekorací. Tu navíc můžete do různých koutů jednoduše rozmnožit pouhým oddělením jednotlivých růžic. Než vyhodíte staré kožené boty, popřemýšlejte, zda by se jimi nedaly osadit právě netřesky.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum