Červenec na zahradě je ve znamení práce. Je třeba hnojit, zalévat i sklízet plody

 Zahrada 
14. července 2020 13:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Červenec je obdobím sklizně ze zahrady Depositphotos
Červenec je obdobím sklizně ovoce a zeleniny, barevných květů na vaší zahradě a dlouhých teplých nocí strávených venku ať už pod pergolou nebo v přírodě. Horké počasí přináší bouřky a vláhu, je to právě měsíc červenec, kdy máte na zahradě nejvíc práce se zálivkou a výživou rostlin, bez nichž se květů a bohatých plodů nedočkáte. Pokud se chystáte v měsíci červenci na dovolenou, je třeba zajistit vše včas.

V červenci se zahrádkáři nezastaví, práce je opravdu nad hlavu. Na co vše musíte v prvním prázdninovém měsíci myslet?

Okrasné rostliny musíte pravidelně hnojit

Letničky v okrasné zahradě září teplými odstíny žluté a oranžové barvy, záhony lemují spousty trvalek, které vás vybízejí k řezu nebo sušení. Červenec patří k nejteplejším měsícům roce, proto vám přinese nejvíce práce pravidelné zalévání záhonů a okrasných nádob. Nejvhodnější dobou pro zalévání je brzy ráno nebo v podvečer.

Pro bohaté kvetení je důležité také pravidelné hnojení. V červenci byste neměli zapomenout na řez živých plotů. Letničkám, trvalkám a růžím pravidelně odstraňujte odkvetlé květy, které rostlinu zbytečně vysilují. Pokud jste ještě nestihli vyndat ze země cibule tulipánů, narcisů, hyacintů, máte nejvyšší čas, jinak se bohatého kvetení v příštím roce nedočkáte, kromě toho záhony pravidelně odplevelujte a vysoké trsy trvalek připevněte k opoře. Začněte s řezem a sušením rostlin, které jsou vhodné do suchých kytic a vazeb.

Sklízíme plody pro zdraví a chuť

V červenci sklízejte angrešť, rybíz, maliny a pozdní třešně a višně. Z těchto plodů můžete připravit lahodné koláče, vyrobit domácí džem, marmeládu nebo šťávu. Domácím zavařováním ušetříte za drahé kompoty a máte záruku kvality plodů.

Koncem měsíce začínají dozrávat letní jablka, hrušky, meruňky, broskve a ostružiny. Větve, které jsou obsypané plody, je třeba podepřít kůly, aby se nezlomily. Po sklizni višní a třešní je třeba provést jejich řez.

Po sklizni jahod je třeba věnovat péči jahodníku, který zalijte, odplevelte a pohnojte. Je nutné odstranit přebytečné šlahouny, aby se rostlina zbytečně nevysilovala. Jahodník musíte ošetřit proti skvrnitosti listů speciálními přípravky. Koncem měsíce můžete započít s výsadbou mladých rostlin jahodníku. Po dozrání peckovin je vydatně zalévejte, stejně jako ovocné dřeviny vysázené na jaře.

Užitková zahrada

V červenci sklízíte poslední zbytky jarní zeleniny, které ještě na záhonech zbyly. Budete mít dostatek prostoru pro péči o letní druhy. Koncem měsíce července si můžete pochutnat na vlastní úrodě rajčat a okurek. V červenci je třeba dát pozor na pravidelnou zálivku, zejména pórku, květáku, celeru.

Záhony se zeleninou musíte pravidelně hnojit. V tomto měsíci sklízíte bylinky, které, pokud hned nespotřebujete, můžete usušit nebo zmrazit. Voňavé bylinky z vlastní zahrádky máte ve své kuchyni po celý rok. Je čas na osetí záhonů některými druhy zeleniny, které budete sklízet za jeden až dva měsíce.

Na péči o trávník nemusíte být sami

Travní plochu pravidelně sečte a za teplých dní zavlažujte. Zálivku aplikujte ráno i večer, aby se voda zbytečně rychle neodpařovala. U trávníků, které byly založené v tomto roce, je zálivka třeba. V létě musíte trávník přihnojovat. Základem přihnojování je, aby půda nebyla vyprahlá a aby hnojivo bylo aplikováno rovnoměrně.

Nerovnoměrná aplikace se po krátké době projeví – málo pohnojená plocha bude bledší a růst trávníku nebude výrazný. Naopak, kde je hnojiva příliš, tráva bude spálená. Ideální je rozmetání hnojiva pomocí ručního rozmetadla. V červenci musíte travní plochu provzdušnit pomocí vidlí nebo hrábí. Dále čtěte: Co zasadit na prázdné záhony v červenci.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve