Zahradní nábytek je vystaven extrémnímu počasí, chraňte si jej, ať vám vydrží

 Zahrada 
10. července 2020 16:22 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Občasná péče mu výrazně prodlužuje životnost Depositphotos
Prudké slunce, ranní rosa, krupobití. K tomu rozdíl teplot mezi nocí a polednem na přímém slunci kolem třiceti stupňů Celsia. Tyto namáhavé povětrnostní podmínky se podepisují také na zahradním nábytku. Abyste mu výrazně prodloužili život, je na místě se o něj patřičně starat.

Přiznejme si, málokdo z nás zahradní nábytek vytahuje jen na posezení a pak jej schová. Většinou jej necháváme žít svým životem až do podzimu, kdy jej bez ošetření schováme na půl roku někam pod střechu. Přitom stačí dodržovat pár základních pravidel, abyste brzy nezplakali nad výdělkem.

Když musí zůstat venku

Ideálním stavem je samozřejmě zahradní nábytek vytahovat, jen když jej potřebujete a pak jej opět schovat. Ne každý však tuto možnost má nebo nábytek používá tak často, že jej nechává venku stále. Nemusíme připomínat, že by místo, kde nábytek máte, mělo být nejlépe zastřešené nebo alespoň ve stínu. Pokud nemáte možnost zahradní nábytek po každém použití schovávat, je vhodné jej alespoň zakrývat k tomu určenými plachtami. Na zimu je ale nanejvýš vhodné nábytek přesunout alespoň do temperovaných prostor.

Nábytek ze dřeva

Největší oblibě se stále těší nábytek ze dřeva, které je sice pro použití venku uzpůsobeno, avšak i tak vyžaduje pravidelné ošetření. Každé dřevo ovlivňuje vlhkost a slunce, proto je dobré jej před těmito vlivy chránit. Ideálním způsobem je ošetření patřičným olejem, který nábytek ochrání před vysycháním a praskáním a zároveň udržuje jeho jasné barvy. 

Minimální péči potřebuje také teakové dřevo, které je sice vůči počasí superodolné, ale i tak je dobré jej pravidelně mořit speciálním přípravkem pro tento druh materiálu. Díky němu bude nábytek vypadat svěží a stále jako nový, ale také se bude snadněji čistit. Čtěte také: Zahradní nábytek? Každý materiál má klady i zápory.

Nábytek z umělého ratanu

Ani časté změny počasí a teplot naopak nedělají problém nábytku z umělého ratanu, avšak i ten je potřeba během celé sezony udržovat. Není zapotřebí na něj používat žádné agresivní čisticí prostředky, ale pravidelná údržba s pomocí vlažné mýdlové vody mu jen prospěje. Dbejte však na to, aby nebyl vystaven permanentnímu slunečnímu záření, během něhož by teploty přesáhly čtyřicet stupňů Celsia. Materiál by mohl začít praskat a došlo by k jeho zničení.

Nábytek z hliníku a tahokovu

Zřejmě nejlepšími materiály pro zahradní nábytek, které odolají sebevyšším teplotám, jsou hliník a tahokov. Někteří výrobci dokonce nábytek opatřují speciálními nátěry, díky kterým je ani slunce nerozpálí, takže se nemusíte bát, že se nebude na židlích v horkých dnech dát sedět. Aby však vypadal pěkně, nezapomeňte jej pravidelně po celé léto omývat čistou vodou.

Plastový nábytek

Méně stálým materiálem je naopak plast, který je však zejména pro svou cenu stále vyhledávaný. Neměl by však být delší dobu vystavován přímému slunci. Nábytek jednak ztrácí barvu, a také se do něj časem začne zažírat špína, která je velmi obtížně odstranitelná. Po čase také nábytek ztrácí své mechanické vlastnosti. Proto jej raději vytahujte pouze v případě potřeby a nenechávejte jej venku po celý den. Díky jeho lehkosti a skladnosti se s ním dobře manipuluje, proto není příprava takového posezení ničím náročným.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve