Léto je ideální čas k výměně radiátorů. Ušetřete za řemeslníka, montáž zvládnete sami

 Dílna 
06. srpna 2020 19:10 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nové radiátory vám mohou ušetřit peníze Depositphotos
Pokud máte dojem, že vaše staré radiátory je třeba vyměnit za nové, je nyní ideální doba na to, abyste to provedli. V topné sezoně je totiž demontáž a montáž podstatně komplikovanější.

Pokud se na to necítíte, můžete výměnu radiátorů nechat na odborníkovi, ale počítejte s tím, že vás to bude něco stát. Pokud jste ale alespoň trochu šikovní, zvládnete to i svépomocí. Pokud nevíte přesně, jak na to, může vám pomoci následující návod.

I radiátory ušetří za vytápění

V posledních letech lidé čím dál častěji kladou důraz na zateplení svých domů. Cílem je co nejvíce snížit celkovou tepelnou ztrátu domu. Jenže na to by pak měla navazovat i odpovídající změna systému vytápění.
 
Původní článkové radiátory byly totiž dimenzovány na tepelné ztráty v době výstavby, proto se vyznačují hlavně velkým objemem topného media, který je až třikrát větší než u radiátorů deskových. Tento objem má velkou tepelnou setrvačnost a díky ní velmi pomalu reaguje na potřebné změny. To způsobuje zbytečně větrání a neúmyslné zvýšení úniku tepla.

Nový radiátor svojí konstrukcí mnohem lépe rozloží průběh teploty od podlahy směrem ke stropu a toto rozložení teplot umožňuje snížení hodnoty, na kterou se místnost vytápí. Získáte tak vyšší tepelnou pohodu při nižší spotřebě tepelné energie. Rovnoměrné rozložení teplot navíc snižuje možnost kondenzace na obvodových stěnách místnosti, a tím minimalizuje potenciální vznik plísní.

Co budete k výměně radiátorů potřebovat

Pokud se rozhodnete do výměny starých radiátorů za nové pustit, musíte si kromě samotných nových radiátorů nachystat i další materiál a nářadí. Zde je seznam:

  • upevňovací šroubení
  • konopí/těsnicí pasta
  • odvzdušňovací ventil
  • radiátorová přípojka
  • upevňovací konzole
  • termostatický ventil
  • šrouby
  • hmoždinky
  • francouzský klíč
  • vrtačka

Jak vyměnit radiátor

Konzolu pro upevnění na stěnu nastavte do výšky topného tělesa. Vyměřte si otvory a vyvrtejte je. Konzolu upevněte pomocí hmoždinek a srovnejte. Topné těleso nasaďte na konzolu a ukotvěte.

Namontujte přípojky pro přívod a zpátečku. Přípojkové závity zdrsněte, obalte pramínkem konopí a namažte těsnicí pastou. Nyní pevně našroubujte H-ventil.

Našroubujte vrchní díl termostatu, pokud již není součástí dodávky z výroby. Nasaďte termostatickou hlavu a zašroubujte. Pokud chcete staré radiátory jen zrenovovat, návod, jak na to, najdete v našem článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?