Vinylové desky se vracejí do módy. Na trhu se setkáte se třemi základními typy gramofonů

 Ostatní 
03. srpna 2020 17:29 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Desky nevyhazujte, užijte si čas posloucháním hudby Depositphotos
Při úklidu jste objevili vinylové desky a chcete se vrátit zpět ve vzpomínkách a oblíbené zpěváky si pustit? Pořiďte si gramofon. Nejenže se můžete dočkat kvalitního zvuku, ale také si pořídíte stylový kousek do interiéru.

Na trhu se setkáte se třemi základními typy. Prvním z nich je gramofon s reproduktory, který slouží pro nenáročné posluchače, nelze totiž očekávat příliš kvalitní zvuk. V zařízení je často vestavěné FM rádio, budík, přehrávač CD a audiokazet, budík a displej. Cena přístroje se pohybuje do tří tisíc korun.

Každodenní muzika

Další volbou může být Hi-Fi gramofon pro vinylové nadšence, kteří si rádi dopřávají muziku každý den. Těšit se můžete na perfektní kvalitu a dokonale čistý zvuk. Počítejte s cenou v řádech několika tisíc korun. Ovšem bez zabudovaného reproduktoru. K ceně tak musíte započítat náklady na aktivní reproduktor nebo rovnou celou Hi-Fi soustavu včetně zesilovače. Třetím typem je DJ gramofon. Slouží pro profesionální využití.

Vybírat lze i podle požadovaného ovládání gramofonu. V případě, že chcete gramofon ovládat sami, sáhněte po manuálním typu. Raménko je nutné pro přehrávání umístit a po dohrání desky jej musíte také sami zvednout. Střední volba je poloautomatický gramofon. Výhodou je, že stroj pozná konec desky a sám raménko zvedne, případně jej navrátí do držáku. Přehrávání ovšem stále musíte zahájit sami. Poslední volbou je automatický gramofon, u kterého stačí stisknout jedno tlačítko a gramofon sám raménko umístí a po dohrání desky i zvedne.

Dvě varianty

Co se týče parametrů, zaměřte se na pohon talíře. Existují dvě varianty pohonu talíře, na který se pokládá deska. Dostupnějším je pohon řemínkový, kdy otáčení talíře zajišťuje gumový nebo silikonový řemínek a synchronní motor. Nevýhodou tohoto řešení je možné kolísání otáček, a to zejména po nevyhnutelném opotřebování řemínku, který je tak nutno po čase měnit. Zvolit lze také přímý pohon, jehož základem je silný magnet. Díky tomu otáčky nekolísají a nedochází ke vzniku nežádoucích vibrací, navíc je tento systém prakticky bezúdržbový. Jaké odvážné barevné kombinace spolu perfektně fungují, jsme psali zde.

Rovné nebo zahnuté

Důležitý je také typ raménka. Tento prvek je mechanickou částí, která se stará o správné umístění přenosky nad deskou. Rovná raménka zajišťují jistější chod jednotlivými drážkami v desce, hodí se proto zejména pro přehrávání starších a opotřebovaných vinylů. Naopak zahnutá raménka lépe kopírují dráhu vinylu, což se projevuje vyšší kvalitou zvuku, přehrávané desky ovšem musejí být v dobrém stavu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47