Vypěstujte si doma zázvor. Má antivirové i protizánětlivé účinky a posílí imunitu

 Zahrada 
04. srpna 2020 07:19 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Zázvor má blahodárné účinky na zdraví Depositphotos
Ze všech stran se valí informace o bacilech, virech a nemocech. I když je v popředí koronavirus, člověk se může jen nachladit nebo mít jiné problémy. Bojujte proti nim pomocí zázvoru. Vypěstovat si ho můžete i doma. Moderní výzkumy navíc prokazují, že zázvor má antibakteriální, antivirové, protizánětlivé i protiparazitické účinky.

Zázvor je sice exotická rostlina, ale na pěstování není nijak náročná. Pěstovat ho lze v domácích podmínkách. Nepotřebuje příliš mnoho světla a stačí koupit v obchodě kousek kořene, ze kterého můžete mít vlastní rostlinu. 

Sazenice i kořen

Část zakoupeného kořene lze spotřebovat například na čaj nebo k masu, pokud máte rádi ostrá jídla. Je možné udělat i sirup. Část kořene si nechejte jako k zasazení do hlíny. Obecně je ale lepší koupit semena nebo sazenici zázvoru v zahradnictví. Pěstovat zázvor ze semen nebo sazenice je lepší, než když si zasadíte kořen. Kořen je totiž ošetřený proti klíčení, což je problém.

Pěstování z oddenku

Pokud přece jen chcete pěstovat rostlinu z oddenku, namočte ho přes noc do teplé vody, aby se látky pro zabránění růstu dostaly pryč. Do květináče pak dejte hlínu, zasaďte do ní semínko, sazenici nebo namočený kořen. Přikryjte je pěti centimetry hlíny. Pokud je naklíčený kořen, dejte raději rašící pupeny směrem nahoru.

Vyberte spíš širší květináč, protože se zázvor rozrůstá do šířky. Potřebuje proto místo, aby kořen dostatečně narostl. Květináč položte na teplé místo. Nemusí být přímo na slunci. Pamatujte na to, že rostlina potřebuje dostatek vláhy a vlhko, proto ji pravidelně zalévejte.

Zázvor roste pomalu

Počítejte s tím, že zázvor roste pomalu. První výhonky uvidíte ale už po několika týdnech. Dokud nezačnou mrazy, můžete mít zázvor venku. Týká se to období od půlky května do konce září, kdy začínají přízemní mrazíky. Potom ho musíte dát dovnitř. Pokud zahradu nemáte, pěstovat jej můžete na balkóně nebo v pokoji.

Už v době růstu můžete brát malé kousky

Rostlině musíte dát skoro rok, než naroste velký kořen a můžete ji sklidit. I v době růstu ale můžete brát malé kousky. První můžete zkusit asi po čtvrt roce, kdy odhrnete hlínu, kousek si uřežete, a potom ji opět zahrnete. Po necelém roce můžete hlavní kořen vytáhnout a nechat v půdě jen pár malých oddenků pro růst nové rostliny.

Zázvor má blahodárné účinky na zdraví. Pomáhá při nachlazení a podporuje obranyschopnost organismu. Prospívá trávicímu traktu a má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Působí proti nadýmání a podporuje proces hubnutí. Také snižuje hladinu cholesterolu. V zimním období prohřeje tělo, prospívá při migréně a přináší úlevu při menstruaci. Tiší záněty v kloubech a svalové bolesti. O pěstování bylinek doma jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008