Nestačí si vybrat správné nože, musíte o ně také umět pečovat
Nejde jen o to vybrat si správné nože, ale také se musíte o ně naučit pečovat, aby vám vydržely co nejdéle v perfektním stavu.
Kuchařský nůž
Ve vaší sadě nožů by neměl chybět takzvaný kuchařský nůž, který se hodí na porcování masa i krájení ovoce a zeleniny. Kuchařský nůž je nejširší z celé sady a právě jeho šířka zajišťuje, že při krájení ze surovin unikne jen malé množství šťáv.
Nůž na pečivo
Dalším nožem je nůž na pečivo, ten se vyznačuje zoubkovanou čepelí a je o něco lehčí než nůž kuchařský. Kromě krájení chleba a dalšího pečiva je vhodný i na krájení těsta.
Porcovací nůž
Jak již jeho název napovídá, je ideální k porcování masa, a to díky své dlouhé ostré čepeli, ta by však měla být vždy delší než porcovaná část masa – čili nikdy v mase špičkou porcovacího nože neryjte.
Vykošťovací nůž
Má úzkou špičatou čepel, což umožňuje otáčet nožem do všech stran a snadno tak maso vykostíte a stáhnete kůži i odstraníte šlachy. Čepel je o něco kratší.
Univerzální nůž
Hodí se vždy, když potřebujete mít po ruce další čistý nůž, ať už na maso, ovoce, zeleninu a další suroviny.
Steakový nůž
Musí být ostrý a zároveň lehký, s jemným a tenkým ostřím, aby z krájeného steaku neunikla všechna šťáva.
Krájecí nůž
Hodí se na krájení menší zeleniny či ovoce, a také na okrajování a vykrajování. Díky své drobné velikosti je nůž ideální právě k těmto jemným úkonům.
Jak se o nože postarat
Většinu nožů lze mýt v myčce, šéfkuchaři to však nedoporučují a nože raději umývají ručně ve vlažné vodě se saponátem a po opláchnutí je ihned osuší, což výrazně prodlužuje jejich životnost.
Když se po nějaké době začnou nože tupit, můžete je naostřit buď pomocí klasické ocílky, to však vyžaduje cvik a kdo s ocílkou pracovat neumí, může nože dokonce trvale poškodit. K dostání jsou také elektrické ostřičky, které vaše nože hravě naostří tak, že budou zase jako nové. O tom, jak nabrousit nože i bez brousku, jsme psali zde.