Při výběru akvária si pohlídejte pár základních parametrů a vyvarujte se nejčastějších chyb

 Mazlíčci 
13. září 2020 13:35 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výběr akvária není žádná věda Depositphotos
Pokud se chcete vrhnout do chovu akvarijních rybiček, budete muset začít pořízením akvária. Na trhu je k mání široká škála různých tvarů a velikostí, ale ne všechny akvária jsou vhodná. Pokud však vyberete správně, bude akvárium hezkým doplňkem vašeho obydlí a zároveň v něm budou vaše rybičky prosperovat.

Při výběru akvária se nemůžete řídit pouze podle ceny. „Výhodný nákup“ často skrývá nějaké úskalí a časem byste této koupě mohli litovat. Stačí si však dát pozor na několik málo parametrů a pořízení akvária nebude zas tak složité.

Jak velkou nádrž zvolit

Nejprve je dobré mít alespoň přibližnou představu o tom, jaké ryby chcete v akváriu chovat. Od toho se totiž bude odvíjet velikost a typ akvária. Pokud chcete chovat drobné rybky, které dorůstají délky tří centimetrů, můžete zvolit akvárium o objemu do třiceti litrů. Stejně tak v případě, kdy chcete chovat betu bojovnici. Větší ryby, které dorůstají deseti centimetrů a více, jako jsou například skaláry, budou už potřebovat daleko více prostoru. Tyto ryby vyžadují nejméně dvousetlitrovou nádrž.

Tvar akvária většinou hraje roli spíše designovou, a tak na něm bude záležet spíše vám, coby chovateli. Přesto však u některých rybiček je třeba přemýšlet i o tvaru akvária. Například skaláry potřebují alespoň padesát centimetrů vysokou nádrž. V případě neonek je zase vhodné, aby byla nádrž dlouhá. Obecně pak platí, že kulatá akvária nejsou vhodná pro žádné druhy rybiček a hodí se tak jen k chovu krevetek. Jak založit krevetárium, se můžete dočíst zde.

Budiž světlo

Dalším důležitým prvkem akvária je osvětlení. V případě nákupu akvarijního setu bude nějaké světlo již součástí balení. Je však potřeba dát si pozor na to, zda se jedná o světlo vhodné. V současné době je nejvíce doporučovaným typem LED osvětlení. Tento typ je totiž zdaleka nejúspornější na spotřebu i provoz. Správné LED osvětlení by mělo ozářit celý prostor akvária a mělo by obsahovat diody různých barev, ideálně studenou bílou, teplou bílou a červenou.

Pokud se však rozhodnete pro klasické zářivky, měly by nad akváriem být alespoň dvě trubice. Pokud budete mít pouze jednu, nebude v akváriu dostatek světla, což se negativně podepíše na vašich rostlinách. Při této volbě také pamatujte na to, že je budete muset jednou za rok vyměnit. Časem u nich totiž klesá svítivost a mění se i jejich spektrum.

Správná filtrace

Posledním ze základních komponentů akvária je filtrace. Stejně jako osvětlení bude i filtrace součástí balení akvarijního setu. I v tomto případě je důležité filtraci pečlivě vybrat, protože špatná filtrace může způsobit zkázu vašeho akvária.

Správná filtrace by měla být dostatečně velká. Ve filtrační hmotě jsou bakterie, které pomáhají rozkládat nečistoty z akvária. Voda by měla filtrací proudit pomalu, celý objem vašeho akvária by měl být přečerpán asi tak jednou za hodinu. Tak je zajištěno, že se nečistoty stihnou ve filtru rozložit. Výtok z filtrace by zároveň neměl příliš čeřit hladinu. V opačném případě totiž dojde k překysličení, čímž je z vody vytláčen oxid uhličitý, který jednak potřebují rostliny, a také se při jeho nedostatku zvedá pH vody, což má negativní dopad na ryby i rostliny.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47