Maltézský psík je přítulný a hodí se k dětem, nelíná a ani nepáchne

 Mazlíčci 
24. února 2020 08:40 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Plemeno je přítulné a přilne k rodině Depositphotos
Malým, přítulným a hezkým psem, který se hodí ke klidnému pánovi a také k dětem, je maltézáček. Můžete ho mít jako svého mazlíčka, kterému můžete česat jeho krásnou bílou srst. Výhodou je, že srst nelíná a ani nepáchne.

Maltézský psík má výšku v kohoutku kolem 20 centimetrů a váží tři až pět kilo. Vyznačuje se bílou barvou, která ale může mít odstíny oranžové. Čenich je černý stejně jako tlapky. Oči maltézáčka jsou velké, tmavé a kulaté. Tělo je spíš podlouhlé s širším hrudníkem a vysoko nasazeným ocasem.

Citově přilne

Plemeno je inteligentní a přítulné. Pes má rád děti a nebudete mít problém ho vychovat. Často však citově přilne k rodině, takže vyžaduje péči a pozornost. Pokud si nechcete se psem hrát, věnovat mu pozornost a mazlit se s ním, asi to nebude to pravé plemeno pro vás.

Maltézský psík se snese s ostatními psy, ostatní zvířata jako kočky ale zahání. Přesto se nemusíte bát, že by jim ublížil. Plemeno je hravé a dá se dobře cvičit. Proto s ním můžete soutěžit v různých činnostech jako třeba v agility. Je to i výstavní plemeno, takže s ním můžete chodit na soutěže.

Pes nemá rád tvrdé zacházení nebo zvýšený hlas, takže pokud máte výbušnou povahu a křičíte, musíte se zklidnit nebo sáhnout po jiném plemenu. Maltézáček si rád hraje a chodí na procházky, klidně můžete zvolit i delší trasu. Je to sice malý pes, ale má hodně elánu. Na druhé straně se ale ani nebude bránit válení na gauči. Důležité pro něj je, aby byl s lidmi, na kterých mu záleží.

Péče o srst

U fenek počítejte s tím, že jednou až dvakrát do roka hárají, krvavé skvrny ale mohou být minimální. Plemeno občas trápí silné slzení, takže je potřeba okolí očí pravidelně utírat, aby se neslepovala srst. Vhodné je i časté kartáčování srsti, česání a také občasné koupání. Srst může být krátká i dlouhá, dlouhá však vyžaduje více péče.

Problémy může přinést špatná strava. Psa musíte krmit dobře, ale nepřekrmovat ho. U psů stejně jako u lidí platí, že jim chutná to, co je nejméně zdravé. Musíte proto být opatrní. Nedávejte jim přesolené potraviny ani čokoládu, která je ve větším množství toxická. Psovi můžete dávat granule, nebo klasickou stravu, neměli byste to ale příliš kombinovat, protože jim to nedělá dobře. Po kvalitním krmení bude mít pes svalnatou postavu a kvalitní srst. O tom, jak psa naučit netradiční povely, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve