Vyběhněte se psem. Zkuste canicross!

 Mazlíčci 
18. srpna 2018 15:20 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Běh se psem je obvykle radostná událost Shutterstock
Běh se psem je úžasnou relaxací, která vás naplní endorfiny. V canicrossu není pes jen parťákem, ale svým tahem běžci pomáhá ke snazšímu běhu. Psi běhání milují, a pokud mohou navíc běhat se svým milovaným majitelem, jsou štěstím bez sebe.

Žádná omezení co se týče velikosti psa nebo rasy pro společný běh nejsou. Canicross je zkrátka vhodný pro všechny psy. Jejich jedinou motivací je zábava a radost z pohybu. Jakmile je to omrzí, jednoduše přestanou tahat. 

Zkuste to

Možná teprve váháte, zda se canicrossu věnovat. Pro začátek nemusíte příliš přemýšlet, jednoduše to vyzkoušejte. Je nutné zjistit, co to obnáší, jestli na to máte dost energie apod. Obvykle už během prvního výběhu majitel i pes zjistí, že je to ohromně baví. Pak je třeba dát velký pozor na přetrénování, protože jinak si pes vytvoří k běžeckému postroji odpor. Která plemena obzvlášť ráda běhají, jsme psali zde.

Pravidla pro začátečníky

Pro trénink v tahání by měl mít pes alespoň jeden rok. Už jako štěně ho ale berte s sebou běhat na volno, potkávejte se s jinými psy, choďte na výcvik pro štěňátka. Připravte ho na život a vybudujte si s ním vztah. Bohatě se vám to vrátí i při společném sportování. Zpočátku není dobré běhat dlouhé vzdálenosti. Určitě se vyplatí pořídit psovi pohodlný postroj, aby se dobře cítil. Zapřahání (tahání) trénujte zpočátku jen velmi zlehka. Na začátku jde pouze o to, aby si váš čtyřnožec zvykl na postroj a pochopil, co se od něj očekává. 

 

Vybavení

Pro psa je jeho postroj něco jako „sportovní dres“. Rozhodně nikdy nenechávejte psa běhat jen na obojku. Postroj musí být pro psa pohodlný a nesmí ho nikde dřít, tlačit nebo škrtit. V žádném případě netrapte psa tím, že by vás tahal jen za obojek! Věřte, dlouho by netahal. Pro sebe si pořiďte kvalitní běžecké boty a canicrossový opasek i tažnou šňůru. Ta může mít uprostřed pružnou gumou, která eliminuje nárazy a chrání páteř psa i tu vaši. Pro běžce se doporučují také canicrossové sedáky na odložení vodítka. 

První tréninky

Pokud budete chtít, aby vás pes táhl, budete muset v naprosté většině případů psa nejdřív tahat naučit a až potom postupně prodlužovat úseky. Pokud budete chtít, aby s vámi pes prostě jen běžel, stačí, aby si zvykl na společné tempo a společný pohyb. Pro začátek spolu běhejte mimo velké množství lidí, aby si pes zvykl, že má běžet vedle vás a jen mírně táhnout. V městském parku pes na volno běhat nemůže, je lépe ho to naučit v klidu. Všeobecně je pro psa největší motivací běh s ostatními psy ve skupině. Tak se nejlépe naučí tahat. Zatímco první trénink se může zdát komplikovaný, rychle zjistíte, že trénink canicrossu je velmi jednoduchý a radostný. O dalších oblíbených sportech pro psy jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve