Jak správně krmit kočku, aby nebyla přejedená a neměla zdravotní obtíže

 Mazlíčci 
11. srpna 2020 07:52 / Petr Vlach
  3
📷
4 fotografie v galerii
Kočka dokáže svým pohledem prosit o jídlo, i když je zcela sytá Pixabay
Zvířecí mazlíčkové dokáží všelijak žadonit o jídlo. Obzvlášť kočky jsou v tomto oboru přebornice. Jak tedy správně kočku krmit, aby nebyla přejedená a neměla zdravotní obtíže? Máme dobré informace.

Kočky jsou velmi rafinovaná stvoření, která si umí člověka omotat kolem prstu. Ne nadarmo se říká, že kočky nechávají svého majitele u sebe bydlet. Kočka se proto snaží vás ovládnout i v přísunu jídla. Snažte se odolat, jinak jí velmi ublížíte.

Co kočka potřebuje

Kočka je šelma, a proto potřebuje ke svému zdravému životu maso. Může ho dostat v několika podobách. Vedle granulí jsou tu konzervy s kočičím žrádlem a pak také klasické syrové maso. A také zhruba v tomto pořadí má kočka nastavené priority. Granule jí obvykle z nouze, konzervy či kapsičky má ráda, ovšem jen za předpokladu, že se jedná o kvalitní výrobek. Syrové maso preferuje. Jen ale pozor, abyste nedávali kočce syrové kuřecí ani vepřové.

Vedle masa ale kočka potřebuje také přísun zelené složky stravy. Tu si běžně v přírodě zajišťuje okusováním trávy a různých zelených výhonků. Pokud máte kočku doma, je potřeba jí zajistit vhodnou „kočičí“ trávu do květináče. Kočka potřebuje samozřejmě také vodu. V misce ji musí mít stále. Někdy se domácí kočky rády napájejí vodou z vodovodu. Pozor na to, aby kočka nepila vodu smíchanou s různými saponáty.

Co kočka nesmí

Kočka není dojídač lidského jídla. Sůl, kterou naše strava obsahuje, by kočce velmi ublížila. Také by neměla mlsat různé sladké zákusky či jiné typicky lidské jídlo. Kočkám velmi škodí cibule a česnek. Syrové maso může být zdrojem salmonely. Kočka by se neměla dostat ke kuřecím či jiným drůbežím kostem. Jsou zbytečně ostré a mohla by si poranit trávicí trakt. Kočka nesmí čokoládu. Smrtící pro ni mohou být i hrozny a hrozinky. Obvykle se nedoporučuje mléko, ačkoliv mnoha kočkám chutná a některé na mléko reagují dobře. Podobně jako u lidí ale některým kočkám způsobuje zažívací potíže.

Kolik kočka sní

Velmi důležité je, kolik jídla vaší kočce dopřejete. Na kvalitním krmivu by mělo být uvedeno, kolik obsahuje kalorií. Kočka ke svému životu potřebuje asi 24 až 35 kcal na půl kila své váhy. Proto je dobré vědět, kolik vaše kočka váží a přizpůsobit dávky jídla její hmotnosti. Kočka by neměla mít volně dostupné jídlo po celý den. Optimální je kočku krmit třikrát denně. Minimálně by měla dostávat jídlo dvakrát denně. Doporučujeme kombinovat krmení granulemi a krmení kasičkami. Občas zařaďte kvalitní vařené maso. Podle kvality krmiva se také odvíjí kvalita chrupu vaší kočky. Více o tom najdete i v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47