Jak zajistit, aby zahradní nábytek přežil zimu, když jej nemáte kam schovat

 Zahrada 
18. října 2020 12:46 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Na zahradě si užijeme už jen posledních pár krásných dnů Pixabay / Hrohmann
Podzimní plískanice brzy vystřídá zima a pokud nemáte kam schovat zahradní nábytek, měli byste mu poskytnout alespoň základní preventivní péči.

I když je řada materiálů či povrchových úprav takzvaně bezúdržbová, je vždy lepší i takovému nábytku zajistit, aby na něj celou zimu nepůsobil sníh či zmrzlá voda.

Co jde, schovejte

Veškeré doplňky jako podsedáky schovejte dovnitř nebo do zahradních boxů. Židle, stoly a lavice očistěte smetáčkem a vodou s lehkým saponátem nebo zbavte hrubých nečistot vysokotlakým čističem. Nábytek můžete zakrýt plachtami, které lze koupit v hobby marketech nebo si je můžete sami vyrobit.

Nábytek ze dřeva

Zahradní nábytek ze dřeva je vedle ratanového nejnáročnější na údržbu. Důkladně jej prohlédněte a pokud objevíte například napadení houbami či plísněmi, postižené místo postříkejte fungicidním přípravkem a přetřete ochranným nátěrem. Ten si zaslouží i nábytek s poškozeným lakem. Se správnými přípravky, mořidly, laky a nátěry vám poradí v obchodech, kde se vás budou ptát na materiál nábytku. Každé dřevo má jiné nároky na ošetření.

Ratanový a plastový nábytek

Nábytek z ratanu a plastu má specifické nároky na teplotu. Ta by v zimě neměla klesnout pod bod mrazu, jinak hrozí jeho křehnutí a popraskání. Myslete na to i před koupí takového nábytku. V zimě se vám budou hodit stohovatelné židle kvůli jednoduššímu uskladnění. Nemáte-li možnost nábytek schovat, alespoň jej obalte starými látkami a převažte provázkem nebo izolepou a přikryjte voděodolnou plachtou. Máte-li nábytek z umělého ratanu, zjistěte si, zda je mrazuvzdorný (většinou bývá), v tom případě máte vyhráno. Jinak byste jej museli schovat.

Kovový a hliníkový nábytek

Nábytek z oceli či hliníku s ochranným antikorozním nátěrem zimu bez úhony přečká. Hliníkový nábytek se často vyskytuje bez ochranné vrstvy, takový byste měli ochránit před mrazem, nebo mu dopřát správný nátěr.

Užitečné rady

Jestliže nemáte možnost zahradní nábytek schovat alespoň pod pergolu a musí zůstat na otevřeném prostranství, můžete jej alespoň správně postavit a zakrýt. Je-li to možné, schovejte židle pod stůl nebo je pod něj zasuňte, aby byl nábytek na co nejmenším prostoru. Nenechávejte nábytek stát přímo na trávě, ale na nějaké zpevněné ploše a přikryjte ochrannými plachtami. Existují přímo určené na zahradní nábytek s uzpůsobenými velikostmi, jsou ale dražší. Dřevo nikdy nepřikrývejte igelitem, případná sražená vlhkost by mohla zapříčinit tvorbu plísní.

Pokud teprve uvažujete o koupi zahradního nábytku, který v tomto období bývá levnější, podívejte se na klady a zápory jednotlivých materiálů. Přehled přinášíme zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47