Asijské berušky se rychle množí, zapáchají a koušou. Možnosti, jak se jich lze zbavit

 Dům 
24. října 2020 17:31 / Ema Maxová
  13
📷
4 fotografie v galerii
Úkryt hledají berušky v domácnostech Shutterstock
Teplejší podzimní počasí nepřineslo jen slunce, ale také invazi slunéček východních původem z východní Asie. Stačí jen otevřít okno a rázem můžete mít nevítané hosty ve větším počtu přímo u vás doma.

Ještě před několika lety v České republice asijské berušky nikdo nespatřil a nyní se nachází po celé naší zemi a vytlačují původní druhy slunéček. 

S příchodem zimy začíná v domech hledat úkryt různý hmyz. Týká se to i asijských berušek. Proto mohou být lidé napříč celou republikou svědky náletů tohoto hmyzu do jejich domácností, stačí sebemenší skulinka a asijské berušky si k vám najdou cestu.
 
Tento hmyz se rychle množí, protože v našich končinách nemá přirozeného nepřítele. Kromě toho, že zapáchají a koušou, tak likvidují naše domácí berušky. Doma si je tedy rozhodně nedržte.

Jak rozeznat původní druhy slunéček od asijských berušek?

Rozeznat tyto zdánlivě stejné druhy je poněkud složité, přesto zde určité odlišnosti jsou. Slunéčko asijské měří 6 - 9 mm, je mohutnější, výrazněji klenuté. Na rozdíl od slunéčka velkého nemá kolem teček světlé kroužky. Zbarvení jeho krovek je poměrně dost variabilní. Obvyklá je forma světle červených krovek a 19 černých teček. Tečky se mohou dotýkat, spojovat nebo dokonce mizet. Pokud se vám na parapetu usídlil právě takový brouček, jde skutečně o asijskou berušku.

Zapáchají a koušou

I když vypadá beruška na pohled nevinně, vězte, že kouše stejně třeba jako mravenci nebo komáři. Je to dáno tím, že když se přes zimu ukryjí někde v bytě, pokojová teplota jim nedovolí přezimovat. A když vyčerpají zimní zásoby tuku a dostanou hlad, jdou po všem, co je vlhké. Mohou tak kousnout i člověka.

Pokožku dospělého člověka prokousnou jen zřídka, u dětí je kůže slabší, a tedy kousance častější. Jenomže toto kousnutí může u citlivých osob vyvolat i nepříjemnou alergickou reakci. Beruška totiž při ohrožení vylučuje tekutinu, která nelibě páchne a dělá skvrny, které se špatně odstraňují. Proto si po kontaktu s asijskou beruškou raději vždy omyjte ruce.

Jak se jich zbavit?

Nejlepší je si slunéčka do domu vůbec nepustit. Jenomže to jde samozřejmě těžko. Lezení slunéček do škvír je instinktivní a nelze je od něj odradit. Malí brouci naleznou škvírami v oknech či dveřích. Zkuste proto venkovní parapety a rámy oken omýt chlorovým čističem, který je odradí.

V domě se slunéčka schovají do nějakého koutu, pak vylezou a hledají jídlo, ale v bytě nic nenajdou, a tak uhynou. Proto je dobré slunéčka (všech druhů) z bytu odstranit. Jihočeská univerzita radí, že slunéčka je vhodné nabrat na noviny, smést smetáčkem či opatrně vysát vysavačem do čistého sáčku a ten pak zlikvidovat. Pokud to neuděláte, koledujete si, že vám přístroj bude při každém spuštění zapáchat.

Chcete-li s nimi zatočit razantně, pořiďte si univerzální sprej na létající i lezoucí hmyz a prostě je postříkejte. 

Šetrné řešení

Jste-li hmyzumilové, pak můžete zvolit šetrný způsob. Nachytejte slunéčka do krabičky a tu pak uložte do lednice. Brouci v krabičce zazimují a na jaře je můžete vypustit ven. Dále čtěte: Jak se do Čech dostaly asijské berušky a proč se jim daří likvidovat původní druhy?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47