Peroxid vodíku nemusí sloužit pouze k čištění ran. Vybělí i prádlo a zlikviduje plísně

 Dům 
24. října 2020 12:08 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kysličník slouží primárně k dezinfekci ran, ale pohlcuje i nepříjemný zápach  Depositphotos
Peroxid vodíku v domácí lékárně najde patrně každý. Málokdo si však uvědomuje, jaký poklad doma má. Většina ho totiž používá pouze na dezinfekci ran. Dokáže toho však mnohem více. Jak vám v domácnosti ještě poslouží?

Peroxid vodíku se skládá z vodíku a kyslíku. Někdy mu lidé říkají kysličník. Kromě toho, že účinně bojuje proti bakteriím, umí si poradit i s dalšími věcmi. Pohlcuje zápach a pomůže vám s úklidem. Nakonec zjistíte, že používat ho pouze jako dezinfekci by byla škoda.

Peroxid vodíku pohltí zápach v lednici

Některé potraviny dokáží v lednici vytvořit dlouhodobě nepříjemný zápach. Často ani nemusíte přijít na to, jaké z nich ho vytvářejí. Pokud chcete, aby vaše lednice nijak nezapáchala, použijte peroxid vodíku.

Budete si muset najít čas na to, abyste vyskládali z lednice veškeré potraviny. Při té příležitosti je můžete vytřídit a prošlé vyhoďte. Následně vytřete celý vnitřek peroxidem. Poté lednici důkladně vymyjte vodou a potraviny můžete naskládat zpátky. Po nepříjemném zápachu nebude ani stopa.

Peroxid vodíku vás zbaví plísní

Trápí vás plíseň na zdi, u oken či mezi kachličkami? Pokud vám nepomohou osvědčené metody, zkuste využít peroxid vodíku. Nastříkejte ho na místo, kde plíseň bují, a nechte kysličník působit. Zhruba za třicet minut konkrétní místo setřete vlhkým hadříkem a plíseň by měla být pryč.

Peroxid vodíku se postará o zašedlé skvrny na oblečení

Peroxid vodíku má skvělé bělicí účinky. Pokud máte ve skříni oblečení, které už není bílé, ale spíše zašedlé, obnovte jejich barvu pomocí kysličníku. Zvládne to každý. Rozložte si oděv na nějakém povrchu a zašedlá místa pokapejte peroxidem vodíku.

Nechte působit několik minut a následně oblečení vhoďte do pračky. Pokud máte zašedlých oděvů více, dejte je do pračky rovnou a nalijte malou odměrku kysličníku do bubnu.  

S peroxidem vodíku uklidíte téměř celý byt

Plánujete se pustit do většího úklidu bytu? Vystačíte si pouze s kysličníkem. Někteří používají na kompletní úklid ocet, který můžete nahradit právě peroxidem vodíku. Smíchejte tříprocentní roztok s vodou v poměru jedna ku jedné.

Následně s ním můžete umýt podlahu a kachličky v koupelně i v kuchyni. Poradí si i se skvrnami na koberci. Přečtěte si, jak zbavit domácnost většiny mikrobů a virů pomocí slané vody.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008