Jak dlouho může zůstat pes sám doma a kolik pohybu je třeba mu každý den dopřát

 Mazlíčci 
14. listopadu 2020 09:32 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nedostatek procházek má na vašeho psa neblahý vliv Pixabay
Snad každý chovatel si alespoň jednou položil otázku, jak často by měl svého mazlíčka venčit. Právě frekvence venčení má zásadní vliv na zdraví a celkovou duševní a fyzickou kondici vašeho pejska.

Naprosto optimální by bylo, kdyby se pejsek mohl dostat ven za účelem vyprázdnění zhruba každé čtyři hodiny. To však není vždy možné, protože ne každý má možnost pustit psa ven na zahradu. Psi naštěstí bez větších problémů dokáží přečkat dobu, kdy je jejich páníček v práci. Ovšem i v případě, že pejsek zahradu k dispozici má, je třeba věnovat společným procházkám náležitou pozornost.

Třikrát denně nestačí

Většina pejskařů venčí pravidelně třikrát denně, ráno, po příchodu z práce a večer. Jedná se sice o jakési minimum, optimální je však ještě přidat procházku v podvečer, případně ještě jednu těsně před spaním.

Je také důležité nevenčit pejska pouze okolo domu, ale minimálně jednu procházku udělat delší a zabavit při ní vašeho chlupáče například aportem, aby měl možnost vybít svou energii. Záleží samozřejmě na temperamentu vašeho pejska, obecně aktivní Jack Russel či Border kolie bude potřebovat pohybu více než třeba boloňský psík.

Pouze zahrada nestačí

I v případě, že může být pejsek celý den venku na zahradě, potřebuje pravidelné procházky. Pobyt pouze na zahradě na něj rozhodně nemá dobrý vliv. Pejsek totiž potřebuje zažívat dobrodružství a objevovat nové věci. V opačném případě může začít duševně strádat a přestane být náležitě ostražitý.

Procházky jsou potřebné také kvůli socializaci. Pouze kontakt s ostatními pejsky, lidmi a celkově okolním světem naučí vašeho čtyřnohého miláčka reagovat na nejrůznější situace, díky čemuž se stává zkušenějším. Navíc se u vás pes cítí jako součást smečky a správná chůze na vodítku mu pomáhá vnímat vás jako vůdce. Venčení tak prospívá jak pejskovi, tak vašemu vztahu a může zmenšovat i projevy nežádoucího chování, jako je třeba nadměrné štěkání či přehnaná nervozita.

Jak dlouho může zůstat pes sám doma

S tématem venčení úzce souvisí i problematika psí samoty. Jen málokdo má takové zaměstnání, aby mohl jít do práce i se svým parťákem. Pejsek to doma o samotě vydrží, je však třeba mít na paměti, že coby smečkovému zvířeti mu samota nedělá dobře. Pokud tedy máte časově náročné zaměstnání, zvažte, zda si raději nepořídit zvíře, které snáší samotu lépe, jako třeba kočka. O tom, jakou povahu mají jednotlivá plemena, se dočtete zde.

Maximálně by měl být pejsek doma sám sedm až osm hodin. Záleží však také na vás, jak pejska na samotu připravíte. Nejlepší je začít už u štěněte, které budete postupně opouštět na čtvrt hodiny, poté na půl hodiny a postupně budete intervaly prodlužovat.

Důležité také je, abyste se se psem před odchodem příliš neloučili a raději odešli jakoby nic. V opačném případě totiž bude mít pejsek pocit, že se děje něco nestandardního a váš odchod ho bude jenom stresovat. Stejně tak po příchodu domů si nezačínejte s pejskem bouřlivě vítat.

Pokud už musíte nechat pejska doma samotného na delší dobu, dopřejte mu před tím alespoň pořádnou procházku a nechte mu doma k dispozici hračky, které bude mít vyhrazeny pouze pro čas vaší nepřítomnosti.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve