Kdoule je ovoce pro dámy. Kdouloň si snadno vypěstujete i na své zahradě
Kdoule v sobě kombinují to nejlepší z hrušky, jablka a citronu. Jedná se o jednu z nejstarších známých ovocných rostlin. Používá se nejen na vaření, ale také pro léčbu.
Různé druhy kdoulí
Existují tři hlavní odrůdy kdouloní. Nejznámější je kdoule obecná (podlouhlá), která roste na Kavkaze více než 4000 let. Méně častá je čínská kdoule, která se pěstuje hlavně v Indočíně. Japonská kdoule se častěji pěstuje jako okrasný keř. Má žluté kyselé plody oceňované pro významné léčivé vlastnosti.
Vypěstujte si tu svou
Kdouloň si snadno vypěstujete i na své zahradě. Je to malý pohledný stromek, který pěkně kvete a hodí se třeba i na živý plot.
Nejlépe se kdouloni daří v humózní půdě dobře zásobené živinami. Nesvědčí jí půdy s vysokým obsahem vápníku. Není náročná na vláhu, ale je teplomilná, nejlépe jí vyhovují oblasti vhodné pro pěstování broskvoní a meruněk. Kořeny jsou citlivé na namrznutí, proto je dobré na podzim ke kořenům nahrnout zeminu, nebo je pokrýt organickou hmotou.
Skvělé pro dýchání
Plody kdoule obecné se od pradávna používaly při léčení průdušek, bronchiálním astmatu i tuberkulóze. Zvyšují imunitu, jsou účinnou prevencí sezonních nachlazení. V Asii se osvědčily také při otravě, hypertenzi, anémii. Čerstvá šťáva a odvar z kdoulí pomáhají také při problémech s trávením, proti nadýmání, zácpě.
Japonské kdoule se používají během rehabilitace po těžkých patologických stavech, eliminují známky chronické únavy. Použití čínské kdoule pomáhá zlepšit nervovou aktivitu, reguluje mozkové funkce, posiluje paměť, léčí nespavost a snižuje úzkost.
Prospívá především ženám
Odvar z dřeně pomáhá regulovat menstruační cyklus, snižuje nadměrné množství děložního krvácení. Voňavé ovoce pomáhá zmírňovat hormonální výkyvy během menopauzy. Kdoule během těhotenství pomáhá zmírnit nevolnost zmírněním časných záchvatů toxikózy.
Syrové, vařené, sušené - jak je libo
Vyzkoušet můžete kdoulový džem, který je chutný a aromatický. Připravíte ho podobně, jako i jiné ovocné džemy uvařením směsi kdoulí, cukru, citronu, skořice a hřebíčku.
Plody také můžete skladovat v mrazáku, nebo usušit. Aby se zachovala původní vůně, doporučuje se ovoce před sušením blanšírovat ve vroucí vodě nebo vařit 10 minut v nepříliš koncentrovaném cukrovém sirupu. Poté se surovina vyndá na síto. Po odčerpání přebytečné vlhkosti se plátky kdoule suší v domácí elektrické sušičce nebo se rozdělí v jedné vrstvě na plech a umístí se do trouby vyhřáté na 60 stupňů Celsia s pootevřenými dveřmi. Použít se pak dají jako náplň do muffinů, koláčů, pudinků apod. Které další sušené ovoce stojí za vyzkoušení se dočtete zde.