Dopřejte vaší myčce generální očistu. Bude zase sloužit jako nová

 Dům 
05. ledna 2021 08:33 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Perfektně lesklé nádobí není minulostí Depositphotos
V uplynulých dnech dostaly zabrat snad všechny kuchyňské přístroje. Na plný výkon jely rozhodně myčky nádobí, které si po svátečním čase zaslouží malý wellness. A to zvláště tehdy, pokud po umytí není nádobí v poslední době tak úplně podle vašich představ.

Dopřejte vaší pomocnici řádnou očistu, aby vám zase skvěle sloužila.

Zatočte s matným povlakem

Možná jste si všimli, že v posledních dnech není nádobí tak krásně lesklé jako dřív. Na vině může být tvrdá voda, která má za následek jednak nepříliš dobře umyté nádobí, a taky může uvnitř potrubí udělat pěknou neplechu.

Většina dnešních myček již počítá s nutností změkčování vody, proto se do speciální přihrádky přisypává sůl. Takže vždy, pokud se objeví matný povlak na nádobí, je dobré zkontrolovat, zda je jí v myčce dostatek.

Novoroční očista

Může se však stát, že je vaše myčka jednoduše zanesená a ani dostatek soli tento problém nevyřeší. Zkontrolujte, zda není znečištěný filtr. Nestává se to často, ale mohou se také ucpat některé z trysek na otočných ramenech. Ta lze často jednoduše odmontovat, rozdělat a vymýt.

Také byste měli umýt celý vnitřek myčky. Tady můžete buď sáhnout po speciálních přípravcích, které se dají běžně koupit, anebo můžete opět využít služeb starých dobrých pomocníků, kterými jsou soda, ocet či kyselina citronová.

Ocet

Začít můžete klidně octem, kterého vlijete jednak asi 3 decilitry do spodní části myčky, a také jím naplníte nádržku na mycí prášek. Poté zapněte program na nejvyšší možnou teplotu a nechte ocet pracovat. Vaše myčka bude díky němu čistá, lesklá a bez vodního kamene. 

Kyselina citronová

Postup s kyselinou citronovou je totožný jako při použití octa. Na dno myčky vsypte tři šálky, do nádržky na mycí prostředek tolik, kolik se jí tam vleze. Poté opět spusťte nejdelší a nejteplejší mycí cyklus a čekejte na výsledek. Výhodou kyseliny citronové oproti octu je to, že kromě toho, že skvěle myčku vyčistí a zbaví také odtokové potrubí vodního kamene, zanechá uvnitř také příjemnou svěží vůni.

Jedlá soda

Jedlou sodu využijte stejně jako ocet, tedy asi šálek jí vsypejte na dno myčky, a také jí naplňte nádržku na mycí prostředek. V tomto případě už ale nemusíte zapínat celý mycí cyklus, ale pouze oplachový program. Čtěte také: Nedopouštějte se zbytečných chyb při mytí nádobí, které lidé opakují pořád dokola.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve