Vybrat správné prkénko není jen tak. Poradíme, jak vybrat to nejlepší

 Ostatní 
05. ledna 2021 15:53 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Každý typ prkénka má sva plus i minus Pixabay
Vybrat správné prkénko na krájení není až tak snadné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Vybrat totiž můžete z celé řady materiálů, přičemž každý má svá pro a proti.

Výběr prkénka na krájení rozhodně nepodceňujte. Jedná se totiž o pomocníka v kuchyni, kterého využijete i několikrát denně. Přestože materiál prkénka se může zdát jako naprosto bezvýznamná věc, právě od materiálu se odvíjí mnoho dalších věcí. Některé materiály například tupí nože, jiné jsou zase snadnější na umývání. Dáme vám proto pár tipů, které vám s výběrem pomohou.

Dokonale hygienické

Pokud je vaším hlavním kritériem při výběru prkénka čistota, rozhodně sáhněte po skleněném prkénku. Sklo lze totiž velmi dobře umývat a je to také materiál, který nepohlcuje žádné pachy, takže práce na něm bude nejčistší. Pokud si navíc prkénko sami mechanicky nepoškodíte, tak vám vydrží takřka navěky, jelikož je sklo odolné vůči vsakování šťáv i poškrábání.

Nevýhodou je ovšem to, že skleněný povrch velmi rychle otupí ostří vašich nožů. Pokud tedy neradi trávíte čas jejich broušením, nebude pro vás skleněné prkénko to pravé ořechové. U skleněného prkénka počítejte s tím, že nůž bude na skleněném povrchu nepříjemně skřípat, což také nemusí vydržet každý.

Kompromis

Velmi rozšířená jsou dnes plastová prkénka, která ovšem nedosahují takových kvalit, jako prkénka z jiných materiálů. Pyšnit se mohou například tím, že jsou snadno omyvatelná, avšak ani z hlediska hygieničnosti nejsou tak dobrá jako prkénka skleněná. Oproti skleněným prkénkům také skoro vůbec netupí nože, nicméně se v nich dělají nepěkné rýhy. V těchto rýhách se pak velmi dobře daří všemožným bakteriím, takže po čase je výhoda snadné omyvatelnosti ta tam. Tato prkénka se také vlivem tepla snadno deformují a na slunci mohou rychle vyblednout.

Jejich nesmírnou výhodou je ale jejich nízká pořizovací cena a prkénko si můžete vybrat v nejrůznějších tvarových i barevných variantách. Plastová prkénka bývají také velmi lehká, takže manipulace s nimi je oproti jeho konkurentům citelně snazší.

Alternativní materiály

Vybrat si můžete také z některých alternativních materiálů, jako jsou například mramor či silikon. Tato provedení však příliš praktická nejsou. Mramor má svými vlastnostmi nejblíže sklu, je však velmi těžký, takže pracovat s ním není žádná legrace, navíc ho nemůžete dát do myčky a nepoložíte na něj ani těžký hrnec, protože snadno při tepelném šoku popraská.

Silikon se svými vlastnostmi podobá nejvíce plastu a jelikož se jedná o tenkou podložku, může být pro někoho ideální volbou vzhledem k praktičnosti. Na druhou stranu stejně jako plast rychle podléhá poškrábání nožem a péče o silikonové prkénko je také poměrně náročná, neboť ho některé čisticí prostředky mohou poškodit.

Stará dobrá klasika

Klasická dřevěná prkénka jsou i dnes nejspíše nejrozšířenější. Mají sice také své nevýhody, část z nich ale dřevo dokáže kompenzovat. Ve dřevu také uděláte, podobně jako u plastu, snadno rýhy. Ty se však ale časem zatáhnou. Na některých druzích dřeva se také nedaří bakteriím, takže při řádné údržbě může i dřevěné prkénko splňovat požadavky maximální čistoty. Dřevo také pohlcuje pachy, eliminovat je však můžete například pomocí zubní pasty, o čemž se více dočtete zde. Na dřevěné prkénko si také můžete bez problémů položit horký hrnec.

Nevýhodou pak mohou být nároky na údržbu. Dřevěné prkénko nemůžete dát jen tak do myčky a pozor musíte dávat i při ručním mytí. Dlouhé namočení prkénku rozhodně neprospěje, pokud ho po umytí necháte příliš proschnout, může zase popraskat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008